Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΜουσικήAutodia / Αυτοδιαχείριση «Ο Οργανισμός των πνευματικών δικαιωμάτων επεκτείνεται συνεχώς»

Autodia / Αυτοδιαχείριση «Ο Οργανισμός των πνευματικών δικαιωμάτων επεκτείνεται συνεχώς»

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι η πνοή για κάθε δημιουργική έκφραση. Είναι η αδιαπραγμάτευτη συνθήκη που επιτρέπει στους δημιουργούς να συναινούν για τη χρήση των έργων τους και να καθορίζουν την πορεία τους με αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση. Είναι μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δημιουργών και της κοινωνίας, μέσα από την οποία οι άνθρωποι ανακαλύπτουν, γνωρίζουν και προβάλλουν τη μουσική με την οποία συνδέονται συναισθηματικά και με την οποία αλληλεπιδρούν με πολλούς θαυμάσιους τρόπους, επεκτείνοντας έτσι τη ζωή της μέσα στον χρόνο.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / autodia είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης που διοικείται και εποπτεύεται από τα ίδια του τα μέλη, δηλαδή δημιουργούς, στιχουργούς ή εκπροσώπους τους, μέσω της ενεργούς Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ο Οργανισμός εισπράττει δικαιώματα για λογαριασμό των δημιουργών και εν γένει των δικαιούχων από τις χρήσεις των έργων τους στη δημόσια εκτέλεση, τη μηχανική αναπαραγωγή και το διαδίκτυο, καθώς και την εύλογη αμοιβή (ιδιωτικό αντίγραφο).

Ειδικότερα, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / autodia παρακρατεί από τις αμοιβές των μελών της τα κάτωθι ποσοστά:

  • 20% για δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης
  • 11% για δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής
  • Από τα δικαιώματα του εξωτερικού όπως ορίζεται ανωτέρω
  • Οποιοδήποτε άλλο ποσό, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διανομής της Αυτοδιαχείρισης, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.

Επιπλέον, με τον νέο  νόμο 4481/17, δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό να προβαίνει σε συλλογικές συμβάσεις με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς των χρηστών μουσικών έργων -κάτι που εξαρχής αποτελούσε κύρια επιδίωξή της, καθώς δεν προσβλέπει στη νομική δίωξη και οικονομική εξάντληση των χρηστών- καθώς και να συμμετέχει στη διαδικασία χορήγησης πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ προσκαλεί όλα τα ενδιαφέροντα μέρη – συνθέτες, στιχουργούς, χρήστες μουσικής, δημόσιες αρχές – να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο ζωτικής σημασίας για αυτήν τη δυναμική σχέση μεταξύ δημιουργών και κοινωνίας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Ιστορία & Ταυτότητα

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ιδρύθηκε από μέλη της ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος) και αδειοδοτήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στις 6 Μαρτίου 2003 (ΦΕΚ 323-18.3.2003) με βάση τον Ν.2121/1993, σχετικά με τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα. Εκπροσωπεί σημαντικό μέρος Ελλήνων δημιουργών (περί τα 650 Μέλη), καθώς και την πλειοψηφία του διεθνούς μουσικού ρεπερτορίου (περί τους 70 ΟΣΔ σε ολόκληρο τον κόσμο), του οποίου γίνεται ευρύτατη χρήση στην Ελλάδα.

H ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που είναι μέλος των κορυφαίων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων (CISAC, BIEM, GESAC), όπως και ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που έχει πρόσβαση στα διεθνή εργαλεία τεκμηρίωσης και διανομής, στις βάσεις δεδομένων μουσικών έργων και στα μηχανογραφικά συστήματα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών και Συνθετών (CISAC).

H ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ είναι ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που είναι μέλος των κορυφαίων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων (CISAC, BIEM, GESAC), όπως και ο μοναδικός ΟΣΔ στην Ελλάδα που έχει πρόσβαση στα διεθνή εργαλεία τεκμηρίωσης και διανομής, στις βάσεις δεδομένων μουσικών έργων και στα μηχανογραφικά συστήματα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανισμών Δημιουργών και Συνθετών (CISAC). Πηγή: www.lifo.gr
Διοίκηση


Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Αντύπας Νίκος, Συνθέτης

Αντιπρόεδρος: Παπαϊωάννου Μακρή-Χρύσα, Κληρονόμος δικαιωμάτων του Παπαϊωάννου Π. Γιάννη
Γραμματέας: Ζούδιαρης Νίκος, Συνθέτης / Στιχουργός
Ταμίας: Αβατάγγελος Μιχάλης, Συνθέτης / Στιχουργός
Μέλη: Μαμαγκάκης Μίνως, Κληρονόμος δικαιωμάτων του Νίκου Μαμαγκάκη, Πιτλόγλου Νίκος, Συνθέτης, Φάμπας Βαγγέλης, Εκδότης (Massive Productions), Κακάνη Αμαρυλλίς, Εκδότρια (Sony/ATV Music Publishing), Κούρτης Νίκος, Εκδότης, (Digital Tunes Limited)
 
Τα Μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Πρόεδρος: Σταυρινουδάκης Μιχάλης, Συνθέτης / Στιχουργός

Μέλη: Χατζησταύρου Αριστείδης, Συνθέτης / Στιχουργός – Παπακώστας Νίκος, Εκδότης

Επίτιμος Πρόεδρος: Γιάννης Γλέζος, Συνθέτης / Στιχουργός

Προσωρινή Γενική Διευθύντρια: Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την ομόφωνη πρόταση του ΔΣ για την αναγόρευση του συνθέτη Γιάννη Γλέζου σε επίτιμο Πρόεδρο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, μετά από 13 χρόνια ανελλιπούς και άοκνης προσφοράς του στον Οργανισμό συνολικά ως Γενικός Διευθυντής και ως Πρόεδρος του ΔΣ.
Ο Γιάννης Γλέζος, αναφερόμενος στην πρόσφατη παραίτησή του από μέλος του ΔΣ, τόνισε ότι η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμα του ενός και μόνου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα κι ότι το μέλλον μας θέλει όλους μαζί και κανέναν χώρια.

«Ύστερα από τόσα χρόνια άοκνης προσπάθειας και εργασίας στον χώρο ήρθε η ώρα να αποσυρθώ. Άξιοι συνεργάτες και στελέχη έχουν πάρει τη σκυτάλη και η Αυτοδιαχείριση έγινε αυτό που πάντοτε ονειρευόμουν. Ένας σύγχρονος οργανισμός που λειτουργεί με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, τον οποίο εμπιστεύτηκαν ΟΣΔ από όλο τον κόσμο, και ο οποίος σήμερα κάτω από την σκέπη του έχει σημαντικά Ελληνικά ονόματα και ξένους δημιουργούς. Για μένα έχει, επίσης, σημασία ότι τον εμπιστεύονται και οι χρήστες, που είναι εκείνοι που τιμούν το έργο μας και εξασφαλίζουν το εισόδημά μας.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρεπερτόριο:

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκπροσωπεί έναν τεράστιο κατάλογο 22 εκατομμυρίων ελληνικών και ξένων μουσικών έργων. Μεταξύ των εκπροσωπούμενων δημιουργών είναι -μεταξύ άλλων- ο Γιάννης Ρίτσος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Γιάννης Γλέζος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Νίκος Αντύπας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Χριστόδουλος Χαλάρης, ο Γιάννης Π. Παπαϊωάννου, ο Άκης Πάνου, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Λίνα Δημοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργος Μουκίδης, η Εύη Δρούτσα κ.ά.

Επίσης, εκπροσωπεί σημαντικούς ξένους εκδότες με μεγάλα ρεπερτόρια, είτε με απευθείας σύμβαση, είτε μέσω Ελλήνων υποεκδοτών. Ο αριθμός των μελών της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ αυξάνεται σταθερά, καθώς όλο και περισσότεροι δημιουργοί συνειδητοποιούν την ανάγκη να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους.

Διανομές

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εισπράττει και διανέμει δικαιώματα σε συνθέτες και δικαιούχους δικαιωμάτων για δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης, μηχανικής αναπαραγωγής και ιδιωτικού αντιγράφου. Ειδικότερα, εισπράττει δικαιώματα από όλες τις πηγές: δισκογραφικές εταιρείες, εφημερίδες (premium CD / DVD), εστιατόρια, μπαρ, ζωντανές εμφανίσεις, αίθουσες συναυλιών και ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (online και offline) κλπ.

Οι διανομές των δικαιωμάτων πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρακρατεί συγκεκριμένο ποσοστό από τα δικαιώματα των δημιουργών προκειμένου να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διανομής της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, σχετικά με την προμήθεια για τα λειτουργικά της έξοδα, το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται ως εξής:

• 20% για δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης
• 11% για δικαιώματα μηχανικής αναπαραγωγής
• Η ίδια προμήθεια ισχύει για τα δικαιώματα από τους συμβεβλημένους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης του εξωτερικού, κατ’ αντιστοιχίαν ως άνω.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ παραμένει συνεπής στις εξαγγελίες και στις προσπάθειές της για την Ένωση. Ο «ένας φορέας συλλογικής διαχείρισης» δεν μπορεί να είναι μία γενική και αφηρημένη έννοια που ο καθένας θα την ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο. Πρέπει να καθοριστεί με άξονα το συμφέρον των δημιουργών. Άλλως οι συζητήσεις δεν είναι παρά προσχηματικές.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κεντρικό Γραφείο
Κοραή 3,
105 64 Αθήνα
T > 210 3215278
F > 210 3219169

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας
Εγνατίας 100,
546 23 Θεσσαλονίκη
T > 2310 244870
F > 2310 284615

autodia@autodia.gr

- Advertisment -spot_img

Most Popular