Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥγείαΔιατροφήΣυνέντευξη με τον «Θεόδωρο Κουτράκο MmedSci» -Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος-

Συνέντευξη με τον «Θεόδωρο Κουτράκο MmedSci» -Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος-

E1 • Πως η διατροφή συντελεί στην πρόληψη νοσημάτων

 

  1. A. Πράγματι η διατροφή εκτός από θεραπευτικό χαρακτήρα, έχει κυρίως ρόλο προληπτικό. Μη ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε η τροφή που λαμβάνουμε είναι το καύσιμο του οργανισμού μας και αυτή καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό, όχι μόνο την εμφάνιση μας αλλά και

τη γενικότερη υγεία μας. Η έκφραση «είμαστε ότι τρώμε» δεν έχει ειπωθεί τυχαία. Σε αυτή τη διαπίστωση προσθέτουμε το γενετικό «κληρονομικό» υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου καθώς και τις επιρροές από το γενικότερο περιβάλλον και συνθέτουμε τη διατροφική συμπεριφορά που ακολουθεί το κάθε άτομο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο μέλημα του διαιτολόγου είναι να παρέμβει εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού και να μεριμνήσει στην αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό προς το καλύτερο.

 

E2• Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας – εφηβείας.

 

  1. A. Κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας χτίζονται οι βάσεις του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και η διατροφική συμπεριφορά. Ο διαιτολόγος καλείται να μεταδώσει με τους κατάλληλους «παιδικούς» κώδικες, στο παιδί, σωστή και υγιή αντιμετώπιση απέναντι στα τρόφιμα αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά του. Θα ήταν καλό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά υιοθετούν τις συμπεριφορές που βλέπουν και αντιλαμβάνονται

στο περιβάλλον τους. Επομένως συνήθως γονείς με λάθος τακτικές διατροφής δυστυχώς τις μεταδίδουν και στα παιδάκια τους. Επομένως θεμιτή είναι μια παρέμβαση στο σύνολο της  οικογένειας ώστε να διαπιστωθούν συνολικά τα λάθη που μπορεί να πραγματοποιούνται και να αντικατασταθούν από ρεαλιστικές λύσεις επιλεγμένες να μην διαταράσσουν τις οικογενειακές ισορροπίες και προτεραιότητες.

 

E3• Το διαιτολόγιο αποτελεί μια ψυχολογική δέσμευση στον πάσχοντα.

Υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε να τρώει σωστά και να νοιώθει ελεύθερος ;

 

  1. A. Το κυριότερο έργο του διαιτολόγου είναι να προσαρμόσει τις αρχές της υγιεινής διατροφής στο προσωπικό καθημερινό πρόγραμμα του εκάστοτε πάσχοντα. Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου και κατόπιν λεπτομερούς ιστορικού, χτίζεται ένα ρεαλιστικό, εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να εξασφαλίζει ενέργεια, ευεξία, υγεία με απώτερο σκοπό την επίτευξη του στόχου μας. Ουσιαστικά ο διαιτολόγος – διατροφολόγος συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές, οικονομικές, χρονικές παραμέτρους σε ατομικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο και προτείνει πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις ώστε το προσωπικό πρόγραμμα διατροφής να είναι προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες. Είτε το διαιτολόγιο περιορίζεται από κάποια ασθένεια, ή απλά από άλλα πρακτικά αίτια όπως ο χρόνος ή η εργασία ή η φυσική δραστηριότητα, οι οδηγίες που θα λάβει ο καθένας από το διαιτολόγο δεν είναι μόνο οι γραπτές οδηγίες, δεν είναι μόνο το «χαρτί», αλλά περισσότερο οι λύσεις, η κινητοποίηση και η αναγνώριση των λαθών που κάναμε, ίσως και χωρίς να το έχουμε

συνειδητοποιήσει.

 

E4 • Πότε κάποιος επιβάλλεται να επισκεφτεί τον διατροφολόγο;

 

  1. A. Το έργο του διατροφολόγου επικεντρώνεται κυρίως στη μετάδοση της γνώσης περί του σωστού τρόπου διατροφής. Ασχέτως με το εάν κάποιος/α είναι ασθενής ή εάν απλά ενδιαφέρεται προληπτικά για την υγεία του ή την εμφάνιση του, είναι καλό να μάθει να διατρέφεται σωστά, λαμβάνοντας τα απαραίτητα καύσιμα, την κατάλληλη στιγμή. Σαφώς κάποιες ασθένειες συνδέονται άμεσα με τη διατροφή όπως ο διαβήτης, οι νεφροπάθειες, οι ηπατοπάθειες, τα καρδιαγγειακά και άλλες πολλές. Ταυτόχρονα όμως και πολλές πτυχές μιας καθημερινής υγιούς ζωής συνδέονται άμεσα με τη διατροφή. Η διαύγεια και η ευεξία,

η δημιουργικότητα και η ενέργεια, η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος και πολλές άλλες καθημερινές διεργασίες έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή και κάποιες φορές απλά και μόνο με μικρές αλλαγές στο τρόπο διατροφής μας μπορούν να εξασφαλισθούν ή ακόμη και να βελτιωθούν.

 

Θεόδωρος Κουτράκος MmedSci

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Είναι  προϊστάμενος του τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι.

Υπεύθυνος της σίτισης των ασθενών του γενικού νοσοκομείου καθώς και της Παιδιατρικής κλινικής και του Μαιευτηρίου Γαία. Λόγω του μεταπτυχιακού του στην Ιατρική σχολή της Γλασκώβης, της κλινικής προϋπηρεσίας του, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο,  έχει κύριο ερευνητικό αλλά και πρακτικό ενδιαφέρον σε κλινικά περιστατικά, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών. Λόγω προσωπικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό από παιδική ηλικία, τα τελευταία χρόνια έχω στραφεί σε περιστατικά αθλητικής διατροφής, τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε απλό, καθημερινό επίπεδο.

Αρθρογραφεί σε μηνιαία βάση, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο.

 

 

Ελεάννα Σακαρέλλου

 

Ειδικός εφαρμογών διαιτητικής/διατροφολόγος

 

- Advertisment -spot_img

Most Popular