Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥγείαAcai berry (ακάι μπέρι): Υπερτροφή - Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι...

Acai berry (ακάι μπέρι): Υπερτροφή – Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φίλοι που θέλουν να τρέφονται υγιεινά

Το acai berry είναι η πιο δημοφιλής από τις σούπερ αντιοξειδωτικές τροφές (γνωστές ως υπερτροφές) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα φρούτο χρώματος μωβ προς μαύρο που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα το οποίο μεγαλώνει στο δέλτα του Αμαζονίου, στην Βραζιλία.

Σύμφωνα με μελέτες, μετά την επεξεργασία και η μετατροπή του φρούτου σε σκόνη, τα  100 γραμμάρια περιέχουν 534 θερμίδες, 52 γραμμάρια υδατάνθρακες (από τα οποία τα 44 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες) 8,1 γραμμάρια πρωτεΐνες και 32 γραμμάρια λίπος. Πρόκειται για έναν λιπαρό καρπό όπως είναι αυτός της ελιάς. Ένα άλλο κοινό στοιχείο που έχει το ακάι με την ελιά στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του αποτελείται από το μονοακόρεστο ολεικό οξύ (56%) που ρίχνει τη κακή χοληστερόλη (χοληστερίνη).

Οι νέες τροφές που λανσάρονται στις ΗΠΑ συνήθως αντιμετωπίζονται με περιέργεια και καχυποψία. Έγιναν πολλές προσπάθειες, μελέτες και έρευνες. Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το αν οι υγιεινοί ισχυρισμοί γύρω από το ακάι μπέρι αληθεύουν, η αγορά συμπληρωμάτων από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει ότι σύμφωνα με ενημέρωση των Καναδικών Αρμόδιων Αρχών, διακινούνται μέσω διαδικτύου προϊόντα που περιέχουν acai berry, τα οποία είναι νοθευμένα με τη ουσία sildenafil. Τα προϊόντα αυτά έφεραν τα εμπορικά ονόματα Anti-Aging Acai Berry, Guarana Blast, Brazillian Pure, Anti-aging Vital Rez V, Weight Loss, Vital Acai, Dietary Supplement Acai Powder blast και Muscle Mass και δεν ήταν γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται για την απώλεια βάρους, ως αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά αλλά περιείχαν sildenafil χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή τους. Η ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

 

ACAI BERRY ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΑ.
  2. ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ.
  3. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ.
  4. ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
  5. ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
  6. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ.
  7. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
  8. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ.
  9. ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ.
  10. ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ.
  11. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
  12. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ.
  13. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ.
  14. ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ.
  15. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.
  16. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

 

 

Ελεάννα  Σακαρέλλου
Ειδικός διατροφολόγος/διαιτολόγος
- Advertisment -spot_img

Most Popular