Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥγείαΗμικρανίες και διατροφή - Κεφαλαλγίες - Έρευνα και αντιμετώπιση

Ημικρανίες και διατροφή – Κεφαλαλγίες – Έρευνα και αντιμετώπιση

Οι ημικρανίες σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες,  είναι μία χρόνια νευρολογική κατάσταση, με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο συχνά περιορισμένο στη μία μεριά του κεφαλιού. Ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους και στις μυρωδιές. Η ημικρανία δεν είναι απλά μία διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων.

Ανεξάρτητα από τις πιθανές αιτίες  που ο ασθενής υφίσταται  κρίσεις  ημικρανίας, ( σύμφωνα με τις έρευνες οφείλονται σε  : Κληρονομικότητα, ορμονικές αυξομειώσεις, το σωματικό βάρος,   ψυχικές διαταραχές, τρόπος ζωής, Έλλειψη Μαγνησίου & Ριβοφλαβίνης, Κάπνισμα, αφυδάτωση, ) , η διατροφή μπορεί να βοηθήσει είτε προληπτικά είτε κατά την διάρκεια.

Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας. Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων. Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι.

Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους.

Ο Προγραμματισμός γευμάτων και η σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των κρίσεων ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν

Επειδή η κάθε περίπτωση που πιθανά μοιάζει με άλλες δεν είναι ίδια, θα πρέπει ο ασθενής να εξαντλήσει ιατρικά τις απαιτούμενες εξετάσεις και να συμβουλευτεί ειδικό νευρολόγο σε θέματα πονοκεφάλων καθώς και τα κέντρα που ασχολούνται επισταμένως με το παραπάνω θέμα όπως Ενδεικτικά στα παρακάτω Νοσοκομεία :

. Στα Ειδικά Ιατρεία της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 7, 11528, στεγάζεται το ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδικο κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων παθήσεων

Το ειδικό ιατρείο κεφαλαλγίας σε συνεργασία με το Τμήμα Α της Α Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ είναι κέντρο των εξής σπάνιων παθήσεων:

  1. Σύνδρομο CADASIL (κωδικός ORPHA 136)
  2. Παροξυσμική Ετεροπλευρη Κεφαλαλγία με συμπτώματα από το ΑΝΣ (κωδικός ORPHA 157835)
  3. SUNCT (κωδικός ORPHA 57145)
  4. Ημιπληγική ημικρανία (κωδικός ORPHA 569)
  5. Σύνδρομο TOLOSA HUNT (κωδικός ORPHA 64686)
  6. Συνεχής ετερόπλευρη κεφαλαλγία (κωδικός ORPHA 443070 

    . Επίσης …Το ιατρείο κεφαλαλγίας του Metropolitan Hospital στοχεύει στη διάγνωση και την αντιμετώπιση όλων των τύπων κεφαλαλγιών, από τους πιο ήπιους μέχρι τους περισσότερο έντονους και εξαντλητικούς για τους ασθενείς. Ασχολούμαστε με τη θεραπεία τόσο κεφαλαλγιών χωρίς σαφή αίτια, όπως ημικρανίες, όσο και αυτών που οφείλονται σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις και απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

    ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 12:00-15:00, ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

. Ακόμα ….Σηµαντικό ποσοστό Ελλήνων ταλαιπωρείται σήµερα από χρόνιες κεφαλαλγίες (δηλαδή χρόνιους πονοκεφάλους) και ηµικρανίες, οι οποίες συχνά επηρεάζουν τις καθηµερινές δραστηριότητές του σε βαθµό τέτοιο, που αλλάζει την ποιότητα της ζωής του προς το χειρότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Νευρολογικό Τµήµα του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center προχώρησε στη δηµιουργία ενός εξειδικευµένου Ιατρείου Κεφαλαλγίας.
ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
20% του πληθυσµού στην Ελλάδα παρουσιάζει
συχνές κεφαλαλγίες τύπου τάσεως
8% παρουσιάζει ηµικρανίες
4% παρουσιάζει χρόνια καθηµερινή κεφαλαλγία

 

Ελεάννα Σακαρέλλου

Ειδικός εφαρμογών Διαιτητικής/διατροφολογίας

πηγή ΕΔΕ

- Advertisment -spot_img

Most Popular