Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠολιτισμόςΛογοτεχνίαΜάρθα Βασκαντήρα « Η συγγραφέας, αποκαλύπτει την δική της λογοτεχνική ταυτότητα μέσα...

Μάρθα Βασκαντήρα « Η συγγραφέας, αποκαλύπτει την δική της λογοτεχνική ταυτότητα μέσα από τον ‘’ Δούρειο Ίππο ‘’ και συζητά μαζί μας »

Σήμερα θα γνωρίσουμε μια γυναίκα , που σταμάτησε προ πολλού να   είναι   παθητικός   δέκτης,   και να  γίνεται   ενεργητικός εκφραστής   των   προσωπικών   της   πεποιθήσεων και αξιών. Έχοντας το εφόδιο της  υψηλής αλλά ουσιαστικής παιδείας, με Κοινωνική συνείδηση, υπευθυνότητα, ευαισθησία και σεβασμό, διατηρείται σε  µία  συνεχή  ηθική  εγρήγορση  ώστε  να  γίνεται  ολοένα  και καλύτερη. Στα αποσπάσματα, της νέας ποιητικής συλλογής της  « Δούρειος Ίππος », μπορούμε να νιώσουμε το ισχυρό αίσθημα δικαίου , μέσα από τους στίχους της , την διαρκή αναζήτηση της αλήθειας του κόσμου, υπό το πρίσμα της ανθρώπινης ύπαρξης που συνεχώς  αλλάζει πρόσωπο.  Κάπως έτσι έρχεται δυναμικά η γραφή της, να επιβεβαιώσει την πολυδιάστατη προσωπικότητα της. Μιλάμε για την συγγραφέα θεατρικών έργων, την λογοτέχνη, την ποιήτρια αλλά και καλλιτέχνη ΜΑΡΘΑ ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ.

Λίγα λόγια από την δημιουργό

Γεννήθηκε  το  1977  στην  Πάτρα  όπου  και  κατοικεί  μόνιμα. Σπούδασε  Φιλολογία  και  Φιλοσοφία στο  πανεπιστήμιο  Πατρών. Στα γράμματα  εμφανίσθηκε  το έτος  2002, με την πρώτη της  ποιητική  συλλογή  με τίτλο” Οι  Νεανικοί μου  Στοχασμοί” από  τις  εκδόσεις ”Περί  Τεχνών’. Ακολούθησε  μια  νέα  με τίτλο”Καλή  σας νύχτα” από  τις  εκδόσεις ” Γαβριηλίδη”  και στη  συνέχεια μια  ακόμη  με  τίτλο ”Απολογισμός” από  τις εκδόσεις ”Π. Κούλης”. Έλαβε μέρος το (2011), σε ένα συλλογικό ποιητικό έργο από τις  εκδόσεις ”Ωρίωνας” με  το τίτλο  ”Γραφής  Έργα”. Έχει  βραβευτεί σε διαγωνισμούς θεάτρου, τραγουδιού και ποίησης .Ασχολήθηκε  με τη μουσική, το  θέατρο και  παρακολούθησε  μαθήματα υποκριτικής, στη Δραματική  σχολή ‘Ιασμος’ στην Αθήνα ‘ και στο θέατρο ”Λιθογραφείον” στη Πάτρα. Είναι μέλος της” Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών” και  του” Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών ” στη Πάτρα. Είναι  τακτικό  μέλος της” Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας”,  έχει  χρηματίσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας του ενώ στις τελευταίες εκλογές  αναδείχτηκε εύφορος εκδηλώσεων . Έχει  πραγματοποιήσει ομιλίες και  διαλέξεις στα  πλαίσια  των ”Φιλολογικών Βραδινών” της  ”Εταιρείας Λογοτεχνών” αλλά  και σε  άλλα βήματα  Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας” Δυτικής Ελλάδος. Συνεργάστηκε  με  εφημερίδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Ποιήματά της έχουν  μελοποιηθεί και έχουν γίνει τραγούδια. Κάποια έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικές ομάδες  ενώ αρκετά  έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Λογοτεχνικά περιοδικά και  ανθολογίες. Τον Δεκέμβριο του 2017  εξέδωσε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο ’Νταλια ‘’το έξυπνο ψάρι που σώζει το περιβάλλον’’ από τις εκδόσεις ‘’ΚΟΥΛΗΣ’’ το οποίο και δραματοποιήθηκε από μαθητές δημοτικών σχολείων στο θέατρο του ‘’Παμμικρασιατικού ‘’ στη Πάτρα.

Έχουν πραγματοποιηθεί  απαγγελίες ποιημάτων της, στη γιορτή της μητέρας που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος ‘’Παναγία η Γηροκομίτισσα’.

Για το ποίημα της «Αφανισμός» εις μνήμην της σφαγής  των Ποντίων και για τα 25 χρόνια προσφοράς της στον Πολιτισμό  βραβεύτηκε από τον «Φάρο  Έλληνοουκρανικής  φιλίας.

Τον  Δεκέμβριο του  2019 Εξέδωσε το παραμύθι ‘’ο Άγιος Βασίλης των Πάγων’’ από τις εκδόσεις ‘’Κούλης’.

Τον Ιούνιο του  2020 ανέλαβε την  Συγγραφή του θεατρικού έργου ‘’Tango Deseos’’ και σκηνοθέτησε  τη παράσταση  για την σχολή χορού Εμμέλεια,«Tango».

Δυο ποιήματα της έχουν δημοσιευθεί στο Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021 από τις εκδόσεις ‘’Κέφαλος’’.

Ένα ποίημα της έχει μεταφραστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα των ποιητών του κόσμου και της Ευρώπης.

 

Συνέντευξη με την Μάρθα Βασκαντήρα για το PeakupNews
 Α.Ρ. Έχετε ονομάσει το βιβλίο που πρόσφατα εκδόθηκε « Δούρειος ίππος »

Το ‘’ κοινωνικό γίγνεσθαι’’ όπως η ίδια γράφετε πιο κάτω, είναι η μεγάλη σας ανήσυχη σκέψη. Μέσα από τα ποιήματα σας σε ελεύθερο στίχο τι μηνύματα θα λάβει ο αναγνώστης ;

Μ.Β. Μέσα από την ποιητική μου συλλογή Δούρειος Ίππος, που αποτελείται από ποιήματα και θεατρικούς μονολόγους, επιδιώκω να περάσω κοινωνικά μηνύματα που αφορούν ύψιστα ιδεώδη και διαχρονικές αξίες, όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνική ισότητα.

Α.Ρ. Θα ήθελα να κάνουμε μια παρελθοντική αναδρομή, από τότε, που για πρώτη φορά νιώσατε την ανάγκη να εκφραστείτε μέσα από την λογοτεχνία . Στο μεσοδιάστημα, μέχρι το τωρινό σας έργο «Δούρειος ίππος» τι σας υποκίνησε να μην εγκαταλείψετε, δεδομένης της ενασχόλησης σας με τόσα άλλα εξ’ ίσου σημαντικά ;

Μ.Β. Το λογοτεχνικό μου ταξίδι ξεκίνησε πριν 27 έτη. Ο ‘’ Δούρειος Ίππος είναι το έβδομο βιβλίο μου κατά σειρά. Όλα αυτά τα χρόνια, ταλαντεύτηκα, απογοητεύτηκα, ενθουσιάστηκα και φυσικά ένιωσα και νιώθω την ανάγκη να εξελίσσομαι συνεχώς. Ποτέ όμως δε σκέφτηκα να εγκαταλείψω τα όνειρά μου. Τα όνειρα μου είναι το οξυγόνο της ζωής μου. Με συνδέουν με τη παιδική μου ηλικία. Κρατούν ζωντανό το παιδί μέσα μου. Και αυτό κρατάει και μένα. Δεν θα ήθελα να μεγαλώνω σε ένα άχρωμο κόσμο χωρίς τις φωτεινές πινελιές των ονείρων.

Α.Ρ. Έχετε σπουδάσει Φιλολογία και Φιλοσοφία. Τι προηγήθηκε χρονικά σε σχέση με τις σπουδές σας και την λογοτεχνία ;

Μ.Β. Η πρώτη μου επαφή με την λογοτεχνία ξεκίνησε σχεδόν από τα παιδικά μου χρόνια. Έγραφα αρχικά μικρά διηγήματα μέχρι που στα 16 μου άρχισα να πειραματίζομαι στην ποίηση. Μπορώ να πω πως η αγάπη μου για τη συγγραφή με ώθησε να σπουδάσω φιλολογία και φιλοσοφία και το πρώτο μου βιβλίο ήταν απόρροια, ακριβώς αυτής της μεγάλης αγάπης που είχα και έχω για την λογοτεχνία.

Α.Ρ. Ασπάζεστε τα αποφθέγματα των μεγάλων Φιλοσόφων μας ; θεωρείτε ότι στο πέρασμα των χρόνων πολλά άλλαξαν , ο ίδιος ο άνθρωπος, η ζωή, παράμετροι που τροποποιούν ή ακυρώνουν τις ρήσεις τους ;

Μ.Β. Φυσικά και ασπάζομαι τα αποφθέγματα των μεγάλων φιλοσόφων. Όσα χρόνια ή αιώνες πέρασαν και θα περάσουν, ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρα γιατί είναι μηνύματα διαχρονικά. Η ζωή μπορεί να αλλάζει και ο άνθρωπος να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες αλλά η φύση του ανθρώπου παραμένει ίδια. Κρατάει τα ίδια πάθη, τις ίδιες αδυναμίες και προσαρμόζει τον τρόπο σκέψης του πολλές φόρες σύμφωνα με το ίδιον συμφέρον του. Και κάπως έτσι διαμορφώνονται  και τα κοινωνικά συστήματα. π.χ Ο Γκάντι είπε’’ η μεγαλύτερη μορφή βίας είναι η φτώχεια και ο Αισχύλος ‘’ πως όλοι είμαστε στο έργο της ζωής. Αν μείνουμε θεατές θα πληρώσουμε. Αν πάρουμε μέρος στο θίασο θα πληρωθούμε’’. Ρήσεις που αναφέρονται σε πανανθρώπινες αξίες και δεδομένες συνέπειες που προκύπτουν από κάθε είδους κοινωνική συμπεριφορά. Και αυτές παραμένουν σταθερές.

 Α.Ρ. Η ενασχόληση σας με το θέατρο, την μουσική, επηρέασαν την οπτική σας ή την έμπνευση σας ;

Μ.Β. Σαφώς. Και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλες οι μορφές της τέχνης αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η μία γίνεται πηγή έμπνευσης για την άλλη. Η ενασχόληση με το θέατρο και τη μουσική με παρακίνησε, ούτως ώστε να θελήσω να εξελίξω την λογοτεχνική μου πορεία, εμπλουτίζοντας την και με διαφορετικά πνευματικά έργα. Έτσι ξεκίνησα να γράφω τραγούδια, θεατρικά κείμενα, μονολόγους κ.α

Α.Ρ. Στα δυο αποσπάσματα που μας εμπιστευτήκατε από το φρέσκο σας βιβλίο « Δούρειος ίππος », θα λέγατε πως υπάρχουν σήμερα σύγχρονες « Αντιγόνες »; Οι χαρακτήρες της Αντιγόνης ως στοργική, διαχυτική , αγχωμένη, αναστατωμένη , εκφράζουν την μέση Ελληνίδα γυναίκα ή μητέρα ;

Μ.Β. Πιστεύω πως ναι. Και πάντα θα την εκφράζουν. Η Αντιγόνη είναι η ηρωίδα, η επαναστάτρια, το σύμβολο του ελεύθερου ανθρώπου που ακολουθεί τις ιδέες της, αψηφώντας τον κίνδυνο και τις συνέπειες. Θυσιάζεται για την οικογένεια της, για το δίκαιο και εν τέλει για την κοινωνία ολόκληρη. Πάντα θα αποτελεί πρότυπο μια τέτοια προσωπικότητα όχι μόνο για τη μέση Ελληνίδα αλλά για κάθε ελεύθερο άνθρωπο.

Α.Ρ. Πιστεύετε πως ένας δημιουργός μέσα από την λογοτεχνία και τα έργα του, αποκαλύπτει τα στοιχεία του χαρακτήρα του, ή την ψυχική του δομή ;

Μ.Β. Πιστεύω πως ναι. Η πνευματική δημιουργία ενός λογοτέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ψυχισμό του. Ακόμη και οι γνώσεις που διαθέτει φιλτράρονται μέσα από τις εσωτερικές του ανησυχίες και τον τρόπο σκέψης του. Κατά κάποιον τρόπο καταθέτει τις δικές του αλήθειες που είναι συνυφασμένες με στοιχεία του χαρακτήρα του. Έτσι διαμορφώνει το δικό του προσωπικό ύφος, το δική του λογοτεχνική ταυτότητα.

Α.Ρ. Σε κάθε εποχή τα ερεθίσματα πυροδοτούν την ανάγκη για έκφραση…Τι θα σας γέμιζε χαρά ή ικανοποίηση σε σχέση με το αναγνωστικό σας κοινό ;

Μ.Β. Θα ήθελα γενικά  ο κόσμος να διαβάζει. Να αναζητά τα ερεθίσματα και τις αφορμές μέσα από τα πνευματικά έργα κάθε συγγραφέα, λογοτέχνη. Θα ήταν υπέροχο οι άνθρωποι να προβληματίζονται και να αρχίσουν να γράφουν και οι ίδιοι για ότι τους απασχολεί ή τους δίνει κάποιο κίνητρο. Έτσι θα γνωρίσουν καλύτερα τις εσωτερικές τους ανάγκες. Και αυτό θα επιφέρει ένας είδος αφύπνισης, που θα μας βγάλει από τη άγνοια, η οποία συντηρείται και από τη δημιουργία ανούσιων μύθων. Η αφύπνιση και η απομυθοποίηση μας οδηγούν με σταθερά βήματα  στην εξέλιξη.

Α.Ρ. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές ;

Μ.Β. Πάρα πολλοί. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία όμως στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, του Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Βάρναλη και Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Α.Ρ. Προαιρετική ερώτηση . Η έκδοση του πνευματικού σας υλικού, σας έφερε στις εκδόσεις ‘’ ΚΟΥΡΟΣ ‘’ Είναι σημαντικό για εσάς,  το αποτέλεσμα, η ποιότητα , η συνεργασία, ακόμα και η αίσθηση πως κάποιος αγκαλιάζει το έργο σας ;

Μ.Β. Ναι φυσικά. Με τις εκδόσεις Κούρος είναι η πρώτη μου συνεργασία και μπορώ να πω, πως η έκδοση του βιβλίου μου ήταν εξαιρετική. Από κάθε άποψη. Ο υπέροχος Δημήτρης Φύκιρης και η θαυμάσια Σταυρούλα Βενιέρη αγκάλιασαν από τη πρώτη στιγμή το έργο μου και δούλεψαν ακόμη και τη λεπτομέρεια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις εκδόσεις Κούρος για την άψογη συνεργασία και για το εξαιρετικό αποτέλεσμα της έκδοσης της ποιητικής μου συλλογής ‘’ Δούρειος Ίππος’’. Καθώς επίσης να τους συγχαρώ για την ξεχωριστή και ποιοτική δουλειά που κάνουν.

Α.Ρ. Για το τέλος της συζήτησης μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αλλά και να σας ρωτήσω :  Στην αισιόδοξη εκδοχή με το τέλος της πανδημίας, τι έχετε κατά νου , τα σχέδια σας, ίσως … μια ακόμα δημιουργία ;

Μ.Β. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για αυτή την πρόσκληση και για το βήμα που μου δώσατε ώστε να μπορέσω να πω κάποια πράγματα για το πνευματικό μου έργο. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και σύντομα να τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια από την οποία ταλανιζόμαστε όλοι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κάνω κάποιες παρουσιάσεις της ποιητικής μου συλλογής ‘’ Δούρειος Ίππος’’ από τις εκδόσεις ‘’ Κούρος’’ στην Αθήνα και στην Πάτρα. Θα μελοποιηθούν μερικά ποιήματα μου και θα γίνουν τραγούδια , γράφω τα κείμενα για μια χορό-θεατρική παράσταση ενώ θα εκδοθεί και ένα δικό μου παραμύθι. Να πω, πως σε λίγο καιρό θα εκδοθεί ένα βιβλίο που αποτελείται από  ποιητικούς- θεατρικούς διαλόγους μεταξύ δύο ποιητών. Έχω τη μεγάλη τιμή και την απέραντη χαρά να μοιράζομαι αυτό το πνευματικό έργο με τον μεγάλο, πασίγνωστο και πολυβραβευμένο ποιητή Βασίλη Παππά. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη μεγάλη τιμή που μου κάνει.

Ευχαριστώ  πολύ το PeakupNews και εσάς κυρία Ρεβύθη για αυτή την τόσο όμορφη συνέντευξη. Να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία, αν και είναι δεδομένη, να έχετε μια υπέροχη συνέχεια με υγεία, δύναμη και αγάπη!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ποιητική συλλογή «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» της Μάρθας Βασκαντήρα  από τις εκδόσεις ‘’Κούρος’’ περιλαμβάνει 51 ποιήματα εκ των οποίων τα περισσότερα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο, λιγότερα με ρίμα  και μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι θεατρικοί μονόλογοι.
Τα ποιήματα αυτά πραγματεύονται το κοινωνικό γίγνεσθαι στο σήμερα, στο χθες αλλά και στο αύριο. Κατακρίνουν την κοινωνική αδικία, την ανελευθερία, την προσπάθεια εξαφάνισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ύψιστου ιδεώδους που ακούει στο όνομα Ειρήνη.
Στη συλλογή αυτή εμπεριέχονται επίσης και αρκετά ποιήματα που αφορούν τις ερωτικές,  αλλά και  τις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου μέσα στην πορεία της ζωής.

Το έργο διατίθεται από τις Εκδόσεις “Κούρος”
Πειραιώς 8 – Αθήνα
Τηλ.: 210 52 40 424693 22 14 777
Email: kouros.books@gmail.com
Αποστολές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επίσης μπορείτε να το βρείτε στην Αθήνα στα βιβλιοπωλεία, ‘’Ποθητός’’, Πλατεία Κάνιγγος 17, τηλέφωνο επικοινωνίας- 210.3831415 & βιβλιοπωλείο ‘’Καρακώτσογλου’’, Καλλιδρομίου 7, τηλέφωνο επικοινωνίας-210.3642318.

Και στη Πάτρα στα βιβλιοπωλεία,Discover Bookstore Βούρβαχη 3, τηλ- 2610.624916, Γωνιά του βιβλίου Αγίου Νικολάου 32, τηλ- 2610.223688 & Πρωτοπορία Γερωκοστοπούλου 31,τηλ- 2610.278727

Ένα απόσπασμα από το ποίημα μου   «Δίψα» που συμπεριλαμβάνεται στη ποιητική μου συλλογή “Δούρειος Ίππος” από τις εκδόσεις “Κούρος”.

Φωνάζω τ’ όνομά σου κάθε βράδυ.

Για να ζεστάνω τις απουσίες

που πάγωσαν τη γη μου.

Τόσα αδέξια ηλιοβασιλέματα

έδυσαν μέσα μου.

Κέντρωσαν το είναι μου.

Και τώρα ζητιανεύω το χάδι.

Πάντα ξυπνούσα μ’ ένα δάκρυ στο χέρι.

Τρεφόμουν λίγο-λίγο απ’ την χούφτα του.

Για να μεγαλώσω το χαμόγελο

των παιδικών μου χρόνων.

Το ορόσημο της ύπαρξής μου

 

Μάρθα Βασκαντήρα

 

Ένα απόσπασμα από το θεατρικό μονόλογο «Μάνα Ελλάς » που συμπεριλαμβάνεται στη ποιητική μου συλλογή ”Δούρειος Ίππος” από τις εκδόσεις ”Κούρος”.

Δεν είμαι μάνα εγώ.

Είμαι καταραμένη μήτρα

να γεννάει προδότες.

Τα παιδιά μου που πάλεψαν για μένα

τα κλείσαν φυλακή, τα εξαφάνισαν,

τον όμορφο σπόρο τους τον έκαναν τάφους

για να δεσπόζουν από κει

τα αισχρά τους οράματα.

Σ ‘ αυτό τον τόπο όποιος τολμά

να φέρει την Άνοιξη,

τον θάβουν στην βαρυχειμωνιά.

Αν υψώσει τη λαλιά του

πάνω από κείνους

έχει την τύχη της Αντιγόνης.

Γέμισε η γη μας από θαμμένες Αντιγόνες.

Τρώνε τους σπόρους μου, τους καλούς,

τους χρυσούς

και κρεμάνε τους σάπιους

στους κήπους της Μεγάλης τους Ιδέας.

Πόσο ακόμη θ’ αντέξω να κρατώ Θερμοπύλες;

 

ΟΧΙ  ΕΣΥ  ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ

(Για  τα  παιδιά  μας)

Ζωή  και φως κυλάει  στα  μάτια σου

ποτάμι   αγάπης  στον κόσμο.

Στο γέλιο  σου  ακούς  τις  μελωδίες  των αγγέλλων.

Άπ’ το στόμα  σου βλέπω

χιλιάδες   χρωματιστές  πεταλούδες  να πετούν.

Είναι  η Ειρήνη  που δραπετεύει.

Μόνο  στο χαμόγελο ενός παιδιού

μπορεί να ζει η Ειρήνη.

Στο  πρόσωπό  σου   ζωγραφίζεται ο κόσμος που ονειρεύεται κάθε άνθρωπος.

Κανένας  δεν θα αφήσω να σε πειράξει.

Ποτέ δεν θα σκοτεινιάσει το άγγιγμα σου.

Θα  κόψω τον ήλιο  στα δύο και θα τον φορέσω στα πόδια  σου.

Θα  είναι τα χρυσά σου παπούτσια.

Ποτέ  δεν θα αφήσω να νυχτώσει το βλέμμα σου.

Εγώ θα καταπιώ τη νύχτα και θα την κρύψω στην δική μου ψυχή.

Μα  εσύ δεν   θα  τη  δεις  ποτέ.

Το  φεγγάρι θα είναι φίλος σου.

Θα σε αγαπάει.

Θα σε αγκαλιάζει.

Και θα σε οδηγεί εκεί που δεν σε πάνε οι άλλοι.

Θα  στερέψω όλα τα ποτάμια που θέλουν να σε πνίξουν.

Θα κλείσω όλους τους δρόμους  που σε απειλούν.

Θα κλέψω τη χαρά αν χρειαστεί  να ντύσω την αγγελική μορφή σου.

Αλλά εσύ ποτέ δεν θα κλάψεις.

Έκλαψες αρκετά  όταν γεννήθηκες.

Δάκρυ μου γλυκό ποτέ δεν θα κλάψεις

γιατί  θα κλαίω εγώ για σένα.

Θα  φέρω νερό να πλύνω τις πληγές σου.

Με τα φιλιά  μου

θα   διώξω το φόβο

 

Θα  τρομάξω  το  θάνατο

αλλά  εσύ δεν θα φοβηθείς  ποτέ.

Θα  σταματήσω τη δική μου  καρδιά

για να μπορεί να χτυπάει  η δική σου.

Όχι   άγγελέ μου

δεν θα πληρώσεις   τα λάθη των χαμένων υπάρξεων  αυτού του κόσμου  γιατί εσύ είσαι ο κόσμος όλος.

Είσαι ο δείχτης  στο ρολόι της  γης  γιατί  δείχνεις  την ώρα της αγάπης.

Όχι  μάτια μου δεν θα αφήσω να  πληγωθείς.

Κοιμήσου στην αγκαλιά μου.

Κοιμήσου στο σήμερα.

Ονειρέψου το αύριο

γιατί   γέννησες τη ζωή !

Έγραψες  την Ιστορία!

Είσαι το ναι στο όχι των ανθρώπων!

 

Μάρθα Βασκαντήρα

 

Δική μας η χαρά και η τιμή

Ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε

Agathi Revithi

- Advertisment -spot_img

Most Popular