Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥγείαΣπανάκι: Το βαρύ πυροβολικό για το ανοσοποιητικό - Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Σπανάκι: Το βαρύ πυροβολικό για το ανοσοποιητικό – Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Το σπανάκι  προστατεύει από  τα βαριά κρυολογήματα και τις ιώσεις του χειμώνα.

Το λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που λειτουργεί  σαν συναγερμός, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό ότι προσπαθούν να εισβάλουν στον οργανισμό ιοί και μικρόβια.

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκτενώς τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπανακιού, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer», βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση σπανακιού προστατεύει σημαντικά από την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Το σπανάκι έχει επίσης καρδιοπροστατευτική δράση. Λόγω των αντιοξειδωτικών του θωρακίζει τα αγγεία, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, ενώ λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), καθώς και βιταμίνη C.

Για να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι, είναι χρήσιμο να το συνοδεύετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

 Αφού το ξεπλύνετε και το στεγνώσετε, το σερβίρετε σε σαλάτα, προσθέτοντας απλά λίγο ελαιόλαδο ή αφού προηγουμένως το έχετε βράσει ελαφριά στον ατμό.

Διαφορετικά μπορείτε να δοκιμάσετε δεκάδες συνταγές με σπανάκι, όπως σπανακόρυζο, σπανακόπιτα κλπ.

 

 Προτείνουμε …

ΣΠΑΝΑΚΙ ΦΥΛΛΑ ΒΙΟ 400gr

Νεαρά, κομμένα φύλλα από σπανάκι βιοδυναμικής γεωργίας έρχονται κατευθείαν από τον αγρό και καταψύχονται άμεσα διατηρώντας όλες τις βιταμίνες και τα αρώματά τους.

Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Το σπανάκι βέβαια θέλει το μικρότερο χρόνο βρασίματος από όλα τα λαχανικά. Καθώς το μαγειρεύετε, μειώνεται σημαντικά  ό όγκος του και για αυτό μια συσκευασία σπανακιού επαρκεί ακριβώς για 2 άτομα. Μαγειρέψτε σε βραστό αλατισμένο νερό για 3-5 λεπτά μέχρι τα φύλλα να μαλακώσουν.

Το προϊόν διατηρείται στους -18 οC και δεν πρέπει να καταψύχεται εφόσον αποψυχθεί.

 

Πηγή  : BIOHEALTH  L.T.D.

 

 

Eleanna Sakarellou

Ειδικός εφαρμογών διαιτητικής /διατροφολογίας

- Advertisment -spot_img

Most Popular