Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠολιτισμόςΕικαστικάΣπυρίδων Ντασιώτης «Όταν η ψυχή, η ελπίδα και η αγάπη αποτυπώνoνται...

Σπυρίδων Ντασιώτης «Όταν η ψυχή, η ελπίδα και η αγάπη αποτυπώνoνται στην συνείδηση ενός καμένου δένδρου, τότε ένας Άγγελος γεννιέται»

Ο «Άγγελος της Ελπίδας», έτσι ονομάζεται το έργο, που βρίσκεται από την 23/3/21 στον σταθμό ΗΣΑΠ του Περισσού και είναι αφιερωμένος σε όλο τον κόσμο για να δίνει δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει η ανθρωπότητα. Δημιουργός του, ένας σημαντικός γλύπτης, ο ταλαντούχος Σπύρος Ντασιώτης . Με την πλήρη επιμέλεια και παρέμβαση του Λάμπρου Ρουμελιώτη ,  ενός ξεχωριστού ανθρώπου , σπουδαίου στη γλυπτική του σιδήρου και των κατασκευών, αλλά και  με τη μεγάλη βοήθεια των : Χρήστου  Ρουμελιώτη, Νίκου Καμπόλη & Πάνου Λιάπη, ( κι άλλων συνεργατών φωτογράφων ) …στο έργο αυτό έχουν διεισδύσει χιλιάδες ευχές απλών ανθρώπων που νιώθουν διάχυτη την ελπίδα και την αγάπη φωτισμένη με  το ανέσπερο φως !

Η ιδέα του Σπύρου Ντασιώτη υλοποιήθηκε με την άδεια της Δημάρχου κ. Δέσποινας Θωμαΐδου , η οποία δήλωσε :

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς τον Εκλεκτό κ Αγαπημένο φίλο Σπύρο Ντασιώτη, τον σπουδαίο αυτόν  γλύπτη, για το υπέροχο και εντυπωσιακό έργο σύγχρονης τέχνης που εμπνεύστηκε και δημιούργησε για τον Περισσό μας!

Ο «Άγγελος της Ελπίδας», όπως ονομάζεται το έργο, βρίσκεται από σήμερα στον σταθμό ΗΣΑΠ του Περισσού και είναι αφιερωμένος σε όλο τον κόσμο για να μας δίνει δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει η ανθρωπότητα.

Μια μοναδική προσφορά αγάπης του φίλου Σπύρου, εμπνευστή και δημιουργού του εντυπωσιακού «Πάρκου των Ψυχών» στην Πάρνηθα, αλλά και όλων των συνεργατών του, τους οποίους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο ταξίδι της δημιουργίας, της έμπνευσης και της φαντασίας.

Ο Περισσός μας, πλέον έχει τον δικό του φύλακα άγγελο!

“Άγγελος της Ελπίδας”                                                                             

Αφιερωμένος σε όλο τον κόσμο! να φέρει υγεία , ενσυναίσθηση , αγάπη , αλληλεγγύη…Σήμερα έγινε η τοποθέτηση του (δίπλα στο σταθμό του ηλεκτρικού) στον τόπο που με φιλοξενεί , τον Περισσό της Ν. Ιωνίας.

Ο Σπύρος γράφει το παρακάτω ποίημα, ταυτόχρονα σχεδόν, που συνοδεύει και κρατά για πάντα στην ψυχή του όλα τα συναισθήματα βλέποντας το έργο του …

Άγγελος της Ελπίδας

Μέσα στο κεφάλι του

είναι ο κόσμος όλος ,

με φως λουσμένο πάντοτε

τα σύννεφα να διώχνει.

Κοίτα ψηλά στον ουρανό

ο ήλιος πως φωτίζει .

Δύναμη απ’ το θεό

μοιράζει στους ανθρώπους.

Κάθε φορά που βρίσκεσαι

με θλίψη και εμπόδια ,

αμέσως είναι δίπλα σου

να είσαι νικητής.

Μια αγκαλιά με τα φτερά

εκείνος θα σου δώσει ,

σπόρο θα ρίξει στην ψυχή

να ανθίσει η ελπίδα.

Μέσα στο κεφάλι του

είναι ο κόσμος όλος ,

θάρρος σου δίνει στη ζωή

ο Άγγελος της Ελπίδας.

 

Σπύρος Ντασιώτης

Μα  ποιος είναι ο Σπύρος  Ντασιώτης  ;

 Ο Σπυρίδων Ντασιώτης γεννήθηκε το 1967 στην πρασιά Ευρυτανίας, μεγάλωσε στην Αλίαρτο Βοιωτίας και τον σημάδεψε καλλιτεχνικά η Βολισσός της Χίου, όπου εκεί είναι η αφετηρία της ενασχόλησης του με την γλυπτική που είναι το πάθος του μαζί με την ποίηση. Η τέχνη του είναι ανθρωποκεντρική . Στο επίκεντρό της είναι ο άνθρωπος, οι αγωνίες και τα πάθη του στο φυσικό περιβάλλον… Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς Χώρους.

«Ο Σπύρος Ντασιώτης , είναι ο φίλος, είναι ένας άνθρωπος ταπεινός και μετρημένος. Με πνεύμα ανήσυχο και πολύπλευρο. Καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά στο μελαγχολικό βλέμμα του, την αληθινή αγωνία, την έγνοια  για τους ανθρώπους εκείνους που υποφέρουν, που η ζωή δεν ήταν ποτέ φιλική μαζί τους. Η λύπη, η αγάπη, η πίστη, η μοναξιά πέρασαν με έναν τόνο δραματικό και έντονο μέσα από τις ψυχές στα  έργα του. Αυτός είναι και ο λόγος που συγκινεί , και θα συγκινεί πάντα .  Θαυμαστές του είναι  απλοί άνθρωποι , όσοι νιώθουν την δική του ψυχή την ώρα που σκαλίζει τον κορμό του δένδρου και να του δίνει την έκφραση ….μονολογώντας «Τι κρύβει μέσα του ένας κορμός , πόσα μυστικά υπάρχουν που με περιμένουν να τα αποκαλύψω…!!! »

Το πάθος της δημιουργίας του, ξεκινά το 2012 όταν έφτιαξε « Το πάρκο των ψυχών»

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ

Το πάρκο των ψυχών , φτιάχτηκε το 2012. Η πρωτοβουλία αλλά και πραγματοποίηση αφιλοκερδώς,  ανήκει στον γλύπτη Σπύρο Ντασιώτη. Το σανατόριο της Πάρνηθας κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, άφησε ένα σύννεφο ομίχλης που μόνο οι άνθρωποι που άφησαν την ύστατη πνοή τους και ο Σπύρος μπορούσαν να δουν . Εκεί που έμελλε ο Σπύρος να τιμήσει τους νεκρούς,  με τον δικό του μοναδικό τρόπο .

Όλα του τα έργα,  από καμένους κορμούς δένδρων, στο δάσος της Πάρνηθας, όταν η πυρκαγιά χωρίς έλεος θα στερούσε το οξυγόνο για πολλά  μελλοντικά χρόνια.

Κάπου εκεί  στο παλιό Σανατόριο της Πάρνηθας  ο καλλιτέχνης  διάλεξε να δημιουργήσει… εκεί που την  λύτρωση έλαβαν οι ψυχές,  καθώς έφευγαν από την τότε επάρατη νόσο .

Με τα δεξιότεχνα  χέρια του, έδωσε στις ψυχές την αιώνια ζωή, αποτυπώνοντας στην κάθε μια, την μορφή του πόνου, της απελπισίας, της αιωρούμενης ενέργειας που του ζητούσαν να φροντίσει στο πέρασμα των χρόνων, να μην θανατωθούν ακόμα μια φορά από την λήθη. Με εξαιρετική λεπτότητα , σεβασμό και ενσυναίσθηση σμιλεύει και επικοινωνεί σαν να επρόκειτο για ανθρώπινα σώματα χωρίς ίχνος αίματος … μόνο η έκφραση προδίδει την αλήθεια …

Σε προηγούμενο αφιέρωμα ο Σπυρίδων Ντασιώτης γράφει :

«Είναι πεποίθηση μου ότι το δέντρο έχει συνείδηση… τη συνείδηση του δέντρου… Την ώρα της μετάβασης , (όταν η προηγούμενη ζωή του έχει κάνει τον κύκλο της) υπάρχει η επικοινωνία της συνείδησης του δέντρου με αυτή του ανθρώπου»

2017 « Η προσευχή »

Το λευκό : Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την πίστη, την ελπίδα ! Εκφράζει ειλικρίνεια, και αθωότητα …Μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους!
συμβολίζει και πολλά άλλα
“Πάρκο των ψυχών”…κάποτε…λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια

Γράφει ο Σπύρος …

“Η προσευχή”

Η προσευχή για μένα είναι ο πιο δυνατός εσωτερικός μας μονόλογος Εξωτερικεύω μια προσευχή μου…..”θεέ μου κάνε να μην υποφέρουν τόσοι άνθρωποι…”

 

Η Έκθεση στον χώρο της πινακοθήκης Γρηγοριάδη στο Ηράκλειο Αττικής

25 /10/19  

Η εικαστική του παρουσίαση, μέσα από ανάλογες θεματολογίες, ρίχνουν ένα αλλιώτικο φως με χρώματα που θα έλεγε κανείς ότι είναι μια προέκταση της ευαισθησίας του.

 Δέος, συγκίνηση, γαλήνη …αυτά ήταν τα έντονα συναισθήματα, που μας πήραν μαζί τους, στην  έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Σπύρου Ντασιώτη, την Κυριακή  3/11, την τελευταία μέρα που είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε.

     

Όλα του τα έργα,  από καμένους κορμούς δένδρων, στο δάσος της Πάρνηθας, όταν η πυρκαγιά χωρίς έλεος θα στερούσε το οξυγόνο για πολλά  μελλοντικά χρόνια.

Στην έκθεση αντανακλά η βαθύτερη σκέψη,  και η ψυχική παρόρμηση  με τρόπο λυτρωτικό και θεραπευτικό….

Για αρκετά λεπτά μούδιασε το βλέμμα μας στον πίνακα ζωγραφικής με τίτλο «Εφιάλτης». Απεικόνιζε μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη , σε όρθια θέση καθώς το έμβρυο έπεφτε με το κεφάλι του προς τα κάτω. Τον ρωτήσαμε  γιατί έβαλε αυτόν τον τίτλο… δεν θα σας πω την απάντηση του. Θα πω μόνο πως είναι η πρώτη φορά που ένας άνδρας διαχειρίζεται την πολυμιλημένη «ενσυναίσθηση» στην κυριολεξία χωρίς  λόγια.

Στα γλυπτά έργα του Σπυρίδωνα, δεν χωρά καμιά κριτική ή εκτίμηση από όλους εμάς  που απέχουμε μακράν της υπέρτατης αλήθειας.

Δεν υπάρχει ‘’ μου αρέσει ‘’ ή είναι ‘’ τέλειο ‘’ μπορούμε να γίνουμε συνταξιδιώτες του μόνο όταν νιώθουμε. Αν λοιπόν νιώσατε κι εσείς το βουβό σπαρακτικό κλάμα, ή την κραυγή της τελευταίας αίσθησης μιας ψυχής που παλεύει να ζήσει ή να πετάξει εκεί που ο καθένας μας φαντάζεται… Τότε Ναι !!! υπάρχει ελπίδα ! έρχεται από το θλιμμένο βλέμμα του καλλιτέχνη που με τον χρόνο έχει ταυτιστεί με το αληθινό νόημα της ζωής και του θανάτου …

      ΚΡΑΥΓΗ

19 Δεκεμβρίου 2020 Βανδάλισαν το πάρκο των ψυχών ;

https://youtu.be/oQeI6dY5wbc

χιλιάδες άνθρωποι απορούν …

Σήμερα … Ο Σπύρος , ο φίλος μας , ο φίλος σας , έρχεται να πραγματοποιήσει μια σκέψη που πέρασε από την καρδιά του.

Ο σκοπός είναι και πάλι ιερός . Κάτι καλό θα συμβεί για εκείνους που βρίσκουν παρηγοριά κι ελπίδα κοιτώντας τον Άγγελο  του !

 

Για το Peakupnews

Agathi Revithi

                                                                                              

- Advertisment -spot_img

Most Popular