Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠολιτισμόςΣταυρούλα Βενιέρη : Η συγγραφέας μέσα από το δίτομο έργο της «Τα...

Σταυρούλα Βενιέρη : Η συγγραφέας μέσα από το δίτομο έργο της «Τα δικαιώματα του Παιδιού » , ονειρεύεται έναν δίκαιο και όμορφο κόσμο

Πρώτη φορά,  ένα έργο έχει τόσους μικρούς και μεγάλους ήρωες . Ίσως αρκετοί από μας, τους έχουμε δει, τους έχουμε πονέσει, τους έχουμε θαυμάσει ! Το δικαίωμα είναι η  πιο συνηθισμένη αλλά και αμφισβητούμενη αφετηρία για το ταξίδι της ζωής μέσα από τα μάτια των παιδιών , που ποτέ δεν λαθεύουν  σαν τα κοιτάξεις .

Η συγγραφέας του δίτομου έργου « Τα Δικαιώματα του Παιδιού », έχει εξελίξει μέσα της, την σημαντικότητα κάθε ηθικού και όχι μόνο δικαιώματος  που θα μπορούσε να αποτελεί το αυτονόητο. Μέσα από την γνώση που η ίδια επέλεξε να εντρυφήσει , έρχεται να μας αφυπνίσει , να μας θυμίσει και να μας αγκαλιάσει . Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε παιδί . Το δικό μας, το παιδί όλου του κόσμου, το παιδί που κρύβουμε μέσα μας . Πίσω από κάθε παιδί ένας ενήλικας φέρει το βάρος της ευθύνης . Η συγγραφέας αυτού του δίτομου βιβλίου η Σταυρούλα Βενιέρη γράφει  με την γλώσσα του πιο αληθινού συναισθήματος !Με πνεύμα ανοικτό, υπερευαισθησία , κι ένα χαμόγελο καρδιάς είναι πανέτοιμη για το επόμενο βήμα της. Θα το νιώσουμε στην παρακάτω εκ βαθέων συνέντευξη που μας παραχώρησε με χαρά ! Ποιος ξέρει ίσως ένας καλύτερος κόσμος γεννιέται από την όμορφη αυτή δημιουργία !

Α.Ρ.

 

Λίγα λόγια γνωριμίας από την συγγραφέα

Η Σταυρούλα Βενιέρη , συγγραφέας αυτού του έργου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νίκαια . Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, Marketing και  Δημόσιες σχέσεις. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων τα τελευταία 20 χρόνια . Ο χώρος  αυτός αποτέλεσε και το κίνητρο για να παρακολουθήσει τα παρακάτω σεμινάρια.

Ανθρώπινα Δικαιώματα ( Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΕΔΑ )

Σχολικός εκφοβισμός -Παιδική κακοποίηση -Παιδί και διαδίκτυο (

Ψυχοσκόπιο – Εκπαιδευτικός Όμιλος Ευδόκιμος )

Παιδικός  θυμός και επιθετικότητα ( Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ. )

Παιδική μετανάστευση και Κοινωνικός αποκλεισμός (Ψυχοσκόπιο – Εκπαιδευτικός Όμιλος Ευδόκιμος )

Παιδοψυχολογία – Παιδικό Ιχνογράφημα ( Δίκτυο Εξειδικευμένης Εκπαίδευσης στην ψυχική υγεία ΔΔ.ΕΕ.ΨΥ )

ΔΕΠ-Υ και παραβατική συμπεριφορά ( Computer start )

Δημιουργική γραφή και Αυτογνωσία ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών )

Δημιουργική γραφή – Μυθοπλασία – Αφήγημα Bonsai ( Μικρό Πολυτεχνείο )

Αφηγηματικό τραγούδι ( Μικρό Πολυτεχνείο )

Συγγραφή μυθιστορήματος ( Ash in Art )

Δημιουργική γραφή – Διήγημα – Νουβέλα – Παιδική λογοτεχνία

( Εργαστήριο συγγραφής – Εκδόσεις Αλάτι )

Το Παραμύθι ως εργαλείο Ανάπτυξης του Λόγου ( Psychopedia )

Ο μαγικός κόσμος των παραμυθιών στην ψυχολογία ( Κέντρο πρόληψης και Συμβουλευτικής ΚΕ.ΣΥ.ΘΕ )

Συγγραφή Παραμυθιού – Παιδική λογοτεχνία (Αθηνά Μαλαπάνη , Φιλόλογος , Συγγραφέας)

Δημιουργική γραφή – Μυθωδία – Παραμύθι – Έμμετρη ποίηση – Ελεύθερος στίχος ( Κυψέλη Πολιτισμού Καλλιθέας )

Αμερικανική λογοτεχνία ( Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του βιβλίου )

Διόρθωση – Επιμέλεια Κειμένων ( Ανοιχτή Τέχνη )

Έχει  ακόμα παρακολουθήσει σχετικά με παιδιά με αναπηρία – Ειδικές ανάγκες και τα Δικαιώματα τους , την παράλληλη στήριξη, την Διαχείριση Υγειονομικών κρίσεων και Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Δίκαιο Περιβάλλοντος και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρίας, Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών ( Δ.Ε.Ε. Λ ).

Ποιήματα της  έχουν δημοσιευτεί στο Λογοτεχνικό Βήμα Η Εφημερίδα των Λογοτεχνών , στο ποιητικό ρομάντζο , στο Ποιητικό ΛεύκωμαΓιορτή της ποίησης 2020 , στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021 ( Εκδότης , Πλούταρχος Πάστρας ) , στο βιβλίο ‘’ Ελάτε να μιλήσουμε για ποίηση ‘’ ( Εργαστήριο Συγγραφής – Εκδόσεις Αλάτι ) καθώς και στην Ανθολογία 162 Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (Εκδότης , Βασίλης Παππάς)

Έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς και ποιητικούς διαγωνισμούς , όπως στον 1ο Διεθνή Καλλιτεχνικό διαγωνισμό (  Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International  Action Art ) , στον 9ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2020 ( Όμιλος για την UNESCO Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ) , στον 35ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ( Χορωδία Ορχήστρα Νέων  ΧΟΝ , πρόεδρος : Στέφανος Λέκκας, στους Πανελλήνιους  Αγώνες στίχου και Τραγούδι , ( μουσικοσυνθέτης :  Σπύρος Σαμοίλης ) από τους οποίους έχει  λάβει βραβεία και διακρίσεις .

Είναι μέλος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων και της Ζακυνθινής ΕστίαςΠολιτισμού Αθήνας.

 

” Τα Δικαιώματα του Παιδιού “

Συγγραφέας : Σταυρούλα Βενιέρη

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

Εκδόσεων « ΚΟΥΡΟΣ » Δημήτρης Φύκιρης

Επιμέλεια και διόρθωση κειμένων : Αθηνά Μαλαπάνη

Εικονογράφος :  Φανή Μπουμέλη

       

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  της Σταυρούλας ΒΕΝΙΕΡΗ

Κυρία Βενιέρη  καταρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Peakupnews,  και να σας ευχαριστήσω θερμά που δεχτήκατε να πραγματοποιήσουμε  αυτή τη συνέντευξη.

Α.Ρ. Έχετε εντρυφήσει στην σφαιρική γνώση του βιβλίου με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πότε για πρώτη φορά νιώσατε ότι αυτός ο δρόμος είναι η απόλυτη επιλογή σας ;

Στη γνώση του βιβλίου με επίκεντρο τον άνθρωπο, ασχολούμαι εδώ και μια εικοσαετία. Είναι ένας δρόμος που σε κάνει να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, αναπτύσσεσαι, βλέπεις τι έχεις μέσα σου και πώς μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι άλλο, πιο εποικοδομητικό… Σίγουρα για μένα, ήταν η απόλυτη επιλογή από την αρχή που ξεκίνησα να διαβαίνω τον δρόμο αυτόν!

Α.Ρ. Η ενασχόληση σας τα 20 τελευταία χρόνια με την έκδοση βιβλίων – Management – Την προσωπική επαφή με στόχο την τελειότητα, σε συνδυασμό με το υλικό που κάθε φορά φτάνει στα χέρια σας από τους δημιουργούς . Πόσο σας επηρέασε στην προσωπική σας συγγραφή;

Η επαφή με έναν δημιουργό, για μένα σημαίνει πολλά! Ό,τι υλικό φτάνει στα χέρια μου, σαν Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στις Εκδόσεις “Κούρος”, το διαβάζω ευλαβικά! Θεωρώ, ότι κάθε δημιουργός, κρύβει μέσα του έναν τεράστιο θησαυρό γεμάτο δώρα που δεν τα βλέπεις, αλλά τα αισθάνεσαι!

Είναι εκείνος, που σαν μια φλόγα δυνατή, ενεργοποιεί τον νου και τη σκέψη σου! Νιώθω ότι ενώνει τη φωνή του με τη δική σου και βάζει γαλάζια φτερά στα όνειρά σου! Αλλά πάνω απ’ όλα, μεταλαμπαδεύει αξίες σταθερές, όπως η αγάπη, το όραμα, η ελπίδα, σ’ έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται! Οπότε, ναι! Με επηρεάζει θετικά και με αγγίζει βαθιά!

 Α.Ρ. Τι είναι αυτό που σας κράτησε σε αυτήν την μόνιμη συνεργασία με τις εκδόσεις « ΚΟΥΡΟΣ »;

Οι Εκδόσεις “Κούρος” είναι “το δεύτερο σπίτι μου”. Ο Εκδότης, κύριος Δημήτρης Φύκιρης, είναι ένας άνθρωπος που εκτιμά και αναγνωρίζει την προσπάθεια του άλλου! Ίσως, γιατί έχει δουλέψει σκληρά στη ζωή του και σέβεται τον κόπο κάθε ανθρώπου! Τα άτομα που συνεργάζονται μαζί του τα θεωρεί οικογένειά του! Επενδύει στη δουλειά του και πάντα προσπαθεί για το καλύτερο! Οι Εκδόσεις “Κούρος”, με απλά λόγια, δεν είναι μία απρόσωπη Εκδοτική Εταιρεία!

Όλα αυτά λοιπόν, ήταν αρκετά για να κρατήσουν αυτή την μόνιμη συνεργασία μας και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερή!

 Α.Ρ. Με αφορμή της έκδοσης του δίτομου έργου σας «Τα Δικαιώματα του Παιδιού» …Τι  σας πυροδότησε για  την συγγραφή του;

Η αγάπη μου για τη γραφή, αλλά πάνω απ’ όλα για τα παιδιά, με οδήγησε να γράψω το δίτομο αυτό έργο για τα Δικαιώματα του Παιδιού!

Τα παιδιά είναι έμπνευση για μένα, μπορούν να μας διδάξουν με έναν ξεχωριστό τρόπο, αγγίζοντας τις καρδιές μας βαθιά και αληθινά!

Τα έργο μου, αποτελείται από δώδεκα παιδικές ιστορίες, βγαλμένες από την καθημερινότητα την οικογενειακή και τη σχολική των παιδιών μας!

Σκοπός μου είναι, να κατανοήσουμε όλοι μας τα Δικαιώματά τους και να ενώσουμε τη φωνή μας για την προάσπισή τους, ώστε να ακουστεί δυνατά σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Να ευαισθητοποιηθούμε και να κρατήσουμε τη σημαία της Ανθρωπιάς, του Σεβασμού και της Αξιοπρέπειας ψηλά, για κάθε παιδί!

 Α.Ρ. Η ισότητα , το δόγμα της δικαιοσύνης , τα ευαίσθητα παιδικά θέματα , πώς τα αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Αλήθεια, αναρωτιέμαι πολλές φορές πώς μπορούμε να μιλάμε για Ισότητα, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, όταν υπάρχουν ακόμη ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν;

Παιδιά που λιμοκτονούν, που γίνονται αντικείμενα βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, που στερούνται το σχολείο, την περίθαλψη, το παιχνίδι, την ελευθερία λόγου!

Κύριος στόχος μου, είναι να αξιοποιηθούν τα βιβλία μου εποικοδομητικά, ώστε μικροί, μεγάλοι να κατανοήσουν την ανάγκη αντιμετώπισης ευαίσθητων αλλά και δυσάρεστων παιδικών θεμάτων!

Οι ιστορίες μου, συμβάλλουν στο να μεταδώσουμε ποικίλες Ανθρωπιστικές Αξίες όπως η Ισότητα, η Ενσυναίσθηση, ο Σεβασμός, η Προσφορά, η Αλληλεγγύη, η Ομαδικότητα, η Δικαιοσύνη, δηλαδή όλα όσα χρειάζονται για να ανθίσει ο χαρακτήρας των παιδιών μας με διδάγματα που διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή!

Γιατί, τα παιδιά μας είναι η μόνη φωτεινή ελπίδα για το αύριο!

 Α.Ρ. Άραγε υπάρχει  κάπου εκείνος ο κόσμος που θα λύσει τα ηθικά προβλήματα ;

Πολύ ουσιαστική ερώτηση!

Προσωπικά θέλω να αισιοδοξώ! Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει, αρκεί να προσπαθήσουμε με όλη μας την καρδιά! Να μην είναι η Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Παιδιού από τον ΟΗΕ ένα κενό γράμμα… ας την εφαρμόσουμε στην πράξη για το καλό των παιδιών μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου χρώματος ή θρησκείας, ετσι ώστε, να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές τους!

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να αφυπνιστούμε όλοι! Για μένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Α.Ρ. Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο; Είναι η διαμόρφωση άποψης με τον σκοπό της κοινωνικής διευθέτησης και όχι μόνο η ψυχαγωγία ;

Θεωρώ, ότι η ευθύνη του συγγραφέα γράφοντας ένα παιδικό βιβλίο, είναι τεράστια! Σίγουρα, σκοπεύει στον ρόλο με κοινωνικό σκοπό, αλλά και η ψυχαγωγία, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο! 0 συνδυασμός και των δύο θα έλεγα, είναι ιδανικός!

Το παιδικό βιβλίο, πρέπει να καλλιεργεί αξίες, να αναπτύσσει την κριτική σκέψη του παιδιού, αλλά και τη φαντασία του!

Το προτρέπει να ανακαλύψει τη δύναμη των συναισθημάτων του και κάνει το χαρακτήρα του να ανθίσει με διδάγματα που ακολουθούν τα βήματά του!

Α.Ρ. Όταν κάποιος γράφει ένα βιβλίο για παιδιά, πρέπει να γράφει ως ενήλικας ή ως παιδί;

Τις δώδεκα παιδικές ιστορίες που περιλαμβάνουν τα βιβλία μου, τις έγραφα περίπου έναν χρόνο! Τα συναισθήματά μου ανάμεικτα…

Ταυτιζόμουν διαρκώς με τους μικρούς μου ήρωες, έμπαινα στη θέση τους, ερμήνευα τον κόσμο τους, προσπαθούσα να νιώσω όπως εκείνα ήθελαν και έβλεπα τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία!

Έγραφα, σαν ενήλικας αλλά και σαν παιδί ταυτόχρονα και αυτό ήταν μαγικό για μένα!

Η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν, όταν ένας φίλος μου εκπαιδευτικός μου είπε, ότι όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα βιβλία μου με τα παιδιά της τάξης του, τους άρεσαν πάρα πολύ! Σχεδόν με αγάπησαν μέσα από τις ιστορίες μου και την εκπληκτική εικονογράφηση, φυσικά! Φανταστείτε λοιπόν, πώς ένιωσα!

Α.Ρ.  Σε ποιες ηλικίες  απευθύνεται  βιβλίο σας ;

Τα βιβλία μου απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους!

Τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα ευαίσθητο θέμα για το οποίο, πρέπει όλοι να είμαστε ενημερωμένοι και να συμβάλουμε εποικοδομητικά για την υλοποίησή του!

Περισσότερο όμως, θα έλεγα, ότι προσεγγίζουν τις ηλικίες 5 -10 χρόνων!

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκλεκτή κυρία Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογο και συγγραφέα, για την άψογη επιμέλεια των κειμένων μου! Την εξαιρετική εικονογράφο, κυρία Φανή Μπουμέλη, που πραγματικά έδωσε πνοή στους μικρούς μου ήρωες με την υπέροχη ζωγραφική της!

Και φυσικά, τις Εκδόσεις “Κούρος” του κυρίου Δημήτρη Φύκιρη για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη στήριξή του!

Α.Ρ. Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία σήμερα ή προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις εξωτερικές δραστηριότητες; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μυήσουμε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων;

Θα έλεγα ότι δεν έχετε άδικο! Πολλά παιδιά προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εξωτερικές δραστηριότητες!

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι με τον κατάλληλο τρόπο να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν, ότι η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλόγιστα και ανεξέλεγκτα!

Όσο για τις εξωτερικές δραστηριότητες, εδώ για μένα ισχύει: ” Μέτρον άριστον “.

Νομίζω, έχουμε τον τρόπο να κάνουμε το παιδί μας να αγαπήσει το βιβλίο!

Να έχει εκείνο την πρωτοβουλία για να επιλέξει αυτό που του αρέσει και να αποφασίσει πότε θέλει να το διαβάσουμε μαζί του!

Να είμαστε παραστατικοί, να χρωματίσουμε τη φωνή μας, να του κεντρίζουμε το ενδιαφέρον!

Τι πιο όμορφο να “ζούμε” κι εμείς μαζί με το παιδί μας, ένα παραμύθι με πολύχρωμη εικονογράφηση ή μια λογοτεχνική ιστορία όπου πολύτιμες εικόνες αγάπης πλημμυρίζουν το μυαλό του και σαν ήλιος ζεσταίνουν την καρδιά του; Τα οφέλη είναι άπειρα! Βοηθούν όλους μας, αλλά περισσότερο τα παιδιά μας, να εκφραστούν καλύτερα και να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Α.Ρ. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Έχετε κάποιο δικό σας χώρο που σας ταιριάζει ;

Έμπνευσή μου, οι γνήσιοι και αυθεντικοί άνθρωποι, τα συναισθήματά τους και φυσικά, πάνω απ’ όλα τα παιδιά!

Μπορούν να με διδάξουν με έναν τρόπο ξεχωριστό αγγίζοντας την ψυχή μου βαθιά και αληθινά!

Μέσα από τα μάτια των παιδιών που λαμπυρίζουν και το αθώο χαμόγελό τους παίρνω δύναμη, βλέπω έναν άλλον κόσμο, αλλιώτικο, διαφορετικό!

Όταν έγραφα τις ιστορίες μου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γινόμουν ένα μαζί τους και ταυτιζόμουν απόλυτα! Κάτι το οποίο με γέμιζε αγάπη, χαρά, ενθουσιασμό!

Σχετικά με το αν έχω κάποιον δικό μου χώρο που μου ταιριάζει, η απάντηση είναι ναι!

Έχω διαμορφώσει τον προσωπικό μου χώρο και στο σπίτι μου και στις Εκδόσεις “Κούρος”.

Είναι χώροι που αγαπώ ιδιαίτερα, έχουν τις δικές μου πινελιές, τα δικά μου χρώματα και φυσικά, μπορώ να δημιουργώ ελεύθερα όποτε θέλω και για όσο χρόνο επιθυμώ!

Α.Ρ. Πόσο η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου συμβάλλει ή όχι στην ανάγνωσή του;

Η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάγνωσή του!

Τα οφέλη είναι πολλαπλά! Αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με έναν κόσμο αλλιώτικο, μαγικό! Μαθαίνουν να παρατηρούν και να καλλιεργούν τη φαντασία τους, ενδυναμώνεται η ικανότητα σκέψης και τα βοηθά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους!  Ακόμη, μέσα από μια “ζωντανή” εικονογράφηση, χτίζουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν στις δυνάμεις τους!

Περισσότερο απ’ όλα όμως, πλημμυρίζει με τρυφερότητα, ζεστασιά, χαρά και καλοσύνη η καρδούλα τους… και αυτό το θεωρώ ανεκτίμητο!

           

 

 

Peakupnews

Αγάθη Ρεβύθη

 

 

 

 

- Advertisment -spot_img

Most Popular