Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΜουσικήΑντρέας Αντρέου «Η Εσταυρωμένη Κύπρος, μέσα από το μουσικό ...

Αντρέας Αντρέου «Η Εσταυρωμένη Κύπρος, μέσα από το μουσικό έργο ζωής του απόλυτου δημιουργού, αφυπνίζει…»

Αγαπητοί αναγνώστες,  σήμερα έχουμε  την τιμή  και την χαρά να φιλοξενούμε τον μουσικοσυνθέτη – ποιητή, δάσκαλο αλλά κι ένα υπέροχο άνθρωπο τον ΑΝΤΡΕΑ ΑΝΤΡΕΟΥ με τον οποίο  συνομιλούμε μέσα από την παρακάτω ζεστή και συγκινητική συνέντευξη που μας παραχώρησε

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΝΤΡΕΟΥ είναι ο  δημιουργός, με απόλυτη μουσική συνείδηση στην εθνική πατριωτική τραγωδία της Κύπρου και της Ελλάδας ευρύτερα. Με  αμείλικτο σθένος, και απόλυτο πάθος εξυμνεί με την σύνθεση των μουσικών έργων του, τους ήρωες των απελευθερωτικών αγώνων των Κυπρίων ενώ δεν είναι λίγα τα τραγούδια που ματώνουν στο άκουσμα της Τουρκικής εισβολής . Ο ίδιος πολυβραβευμένος συνθέτης και ποιητήςστιχουργός, δίδαξε  με το ίδιο πάθος σε παιδιά εντός και εκτός Ελλάδας. Ο δικός του προσωπικός αγώνας συναντά  σε στίχους,  σε νότες, στις μνήμες,  στις πληγές που ακόμα αιμορραγούν,  φίλους και συνεργάτες, πατριώτες με το ίδιο συναίσθημα .  Όλοι τους αντιστέκονται ελπίζοντας πως η ανάσταση δεν αργεί .

 

Λίγα λόγια γνωριμίας από τον δημιουργό

Σπούδασε Δημοσιογραφία, Αγγλική Φιλολογία και Μουσική στην Αθήνα. Έχει εκδώσει 2 βιβλία με Ποίηση: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Αθήνα, 1972) και ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ (Λευκωσία, 1970) που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στην ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΕΩΣ (εκδ.1973) των Κώστα ΜόντηΑνδρέα Χριστοφίδη.

Πήρε επίσης το Α’ βραβείο Σύνθεσης για το τραγούδι του ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (βραβείο καλύτερου Στίχου στον Γιώργο Κανλή) στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Μελβούρνης το 1982.

Έγραψε μουσική για το θέατρο (“HOMO CATANALOTICUS – Το Σκήνωμα” του Ρομπέρ  Γκέρικ και ” ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΩΗ” του Νίκου Ζακόπουλου) και την τηλεόραση (“ΤΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ” του Νίκου Ζακόπουλου και “ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ” και “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ” του Πέτρου Ανδρούτσου) κι ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο, σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Ζακόπουλου, Γιώργου Κανλή και δικούς του καθώς και σε ποίηση του Εθνικού Ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη. Από τα δισκογραφημένα έργα του (που ερμηνεύουν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως: Τζων Μοδινός, Κώστας Σμοκοβίτης, Γιάννης Δημητράς, Νίκος Μακρόπουλος, Σοφία Μιχαηλίδη, Γιώργος Υδραίος, Μάνος Αρβανιτίδης και Μιχάλης Χατζημιχαήλ) επιλέγουμε:

ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ “ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ” (1976)

Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ (1977)

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1984)

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ (συμμετοχικό) (1985)

ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΙΖΩΗ (1994)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (1996)

ΗΡΩΟΜΑΝΑ ΕΟΚΑ (2014)

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗΝ ΚΎΠΡΟ (2014)

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (2014)

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΥΠΡΟΣ 74 (2014)

ΕΠΟΣ ΜΠΕΛΛΕΣ ΡΟΥΠΕΛ (συμμετοχικό) (ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, 2021)

 

                   

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΟΥ ( Γράφει ο ποιητής κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης  προλογίζοντας το βιβλίο  του Αντρέα Αντρέου « Του θεάτρου και του Ήλιου » )

Τον πρωτογνώρισα μαθητή μου στην Πέμπτη τάξη του Α’ Γυμνασίου Αμμοχώστου στα 1967. Μου «κουβαλούσε» τα ποιήματα του όπως το συνηθίζουν  οι μαθητές για να του πω την γνώμη μου. Αν δεν λαθεύομαι μου δόθηκε η ευκαιρία να τον δω στην εξέλιξή του μέσα από καμιά δεκαπενταριά ποιητικές συλλογές του με συχνότητα μια – δυο το μήνα. Ήτανε πολύ χαρά να απολαμβάνω τους καρπούς της ευαισθησίας του που συνειδητά προχωρούσε στο νόημα της τέχνης. Λόγος καθαρός, φράση ωραία, άγγιγμα λεπτό. Η λιτότητα της απελπισίας , η διάκριση του θανάτου, η διαύγεια του φωτός. Κόσμος αγνός, αεράκι δροσερό, εικόνες άφθονες. Η μια ξυπνά την άλλη εικόνα – πουλιά σ’ ένα κλαρί ή τριζόνια να «πριονίζουν» την σιωπή – κι όλα μαζί να πλάθουν μια όμορφη εποχή. Η πρωινή δροσιά του δάσους με τα τιτιβίσματα . η πάχνη στο χορτάρι, ο ουρανός , η θάλασσα, σιωπηλή μελαγχολία – όνειρο, ευγένεια … στοιχεία του Αντρέου που τα μάζεψε απ’ τον κόσμο, γύρω του κι από μέσα του. Καλύτερα στον κόσμο γύρω του διάκρινε αυτό που του ανήκε. Με αυτόν τον τρόπο σημείωνε την δική του θέση, πρόβελνε μάλλον από μια γωνία δική του. Δεν θα’ λεγα πως ήταν εύκολο αυτό. Όμως ο Αντρέου περνούσε το αναγκαίο στάδιο ποταμηδόν, οι στίχοι του κυλούσαν, μαζί τους βέβαια παράσερναν κλαριά, κροκάλες. Η οικονομία του λόγου ήταν ακόμα μακριά. Ο ποιητής δεν έπρεπε να πιέσει τον εαυτό του , παρά μαλακά. Σήμερα σπάταλα προσφέρει και γενναιόδωρα την μαρτυρία των πρώτων ενθουσιασμών του. Όταν ο Αντρέου περάσει δια « πυρός και ύδατος », θα ρίχνει μια ματιά καινούρια στον μακρινό καπνό του σπιτιού και θα νοσταλγεί.

…………………….Η θεώρηση

……………………..μιας μέρας που δεν ξέρεις

………………… Κι όμως έρχεται

Του ανήκει. Καθώς και η τέχνη, που θα την αποσφραγίσει με «καιρό και με κόπο»

( Σολωμός ) Όσο για μας , αν δεν μπορούμε με άλλο τρόπο να βοηθήσουμε , τουλάχιστο με την αγάπη μας , μπορούμε. Μ’ αυτό τον τρόπο τώρα καταθέτω στη θέση του προλόγου την αγάπη μου. Πνεύμα αγάπης για τον παλιό μαθητή, που ανυπομονεί να δει το φως του ήλιου περνώντας μέσα από το θέατρο της ζωής. Κάπως έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον τίτλο της συλλογής του « Του θεάτρου και του Ήλιου »

Δεν θα’ θελα να προδιαγράψω το ποιητικό μέλλον του ΑΝΤΡΕΟΥ, φρόνιμα πράττοντας, αλλά αν η φρονιμάδα είναι σωστή στους γνωστικούς η νόηση και η διαίσθηση έχουνε δρόμους άλλους. Μ’ αυτό το πνεύμα πάλι , ανάλυσα πάλι μπροστά σε μαθητές το ποίημα του Αντρέου. « Η διαλογή του Φωτός ». κι εδώ ο τίτλος χαρακτηρίζει την προσπάθεια μας. Διαλέξαμε το φως αν και το ξέρουμε πως μπορεί στο τέλος να μας μείνει ένα μικρό υπόλοιπο. Όμως αυτό δεν θα’ ναι λίγο. Μπορεί να ριψοκινδυνεύουμε αλλά χαράζουμε μια απαίτηση απ’ το νέο μας, που μ’ αυτήν εφοδιασμένος θα διακινδυνέψει να ανασύρει κάποτε την σωφροσύνη του . Ο ενθουσιασμός είναι φορτίο αγάπης το παραδεχόμαστε, ξέροντας άλλωστε πως αν ο ποιητής σωθεί, σώζει την κρίση μας. Αλλιώτικα ο Θεός θα κρίνει κάποτε εμάς με επιείκεια, ότι πολύ αγαπήσαμε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

 

       

 

                   

 

   

Η συνέντευξη εκ βαθέων του ΑΝΤΡΕΑ ΑΝΤΡΕΟΥ ξεκινά …

Α.Ρ. – Πως νιώθετε ως ένας απλός άνθρωπος με βαρύ, απέραντο καλλιτεχνικό έργο που ο σκοπός του δεν είναι ούτε τα βραβεία, ούτε το star system, ούτε τα χρήματα ;

Α.Α. Χαίρομαι που δεν είμαι επαγγελματίας. Θεωρώ τον εαυτό μου ερασιτέχνη « εραστή της τέχνης »….αυτό με αποδεσμεύει από διάφορους καταναγκασμούς όπως η επιζήτηση της επαγγελματικής  επιτυχίας και η συνεπακόλουθη απόρροια οικονομικών απολαβών.  Είμαι ευτυχής για όλα τα παραπάνω !

Α.Ρ.  Μετά από ένα κύκλο σπουδών ξεκινάτε την πρώτη δισκογραφική σας δουλειά το 1976. Πότε η μουσική, σας απασχόλησε ως δρόμος …πηγαίνοντας που ; Αυτό το ταξίδι έχει  destination ;

Α.Α. Η εισβολή στην Κύπρο ήταν και παραμένει η « Κραυγή » των επώδυνων βιωμάτων εκείνης της τραγωδίας, ένας αδιάλειπτος αγώνας για τα δίκια μας και μια ελεύθερη πατρίδα . Τα παρακάτω μελοποιημένα ποιήματα μου, που μετουσιώνουν την εσωτερική μου αγωνία ελπίζω να καταφέρουν να μεταφέρουν το μήνυμα σε κάθε Έλληνα, ανταμώνοντας την εθνική μας σκλαβωμένη περηφάνια.

Τραγούδια σε στίχους και μουσική του Αντρέα Αντρέου

για τον Ιούλη της εισβολής – κατοχής της Κύπρου του 74

(Από τους ΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του whenpoetryspeaks.blog)

 

Η ΚΡΑΥΓΗ

Στίχοι – Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Κώστας Σμοκοβίτης & η Μικρή χορωδία  του Σάκη Νεγρίν

 

Μου κάψαν την πατρίδα μου

κουρσέψανε τη Γη μου

μα αν το κορμί λαβώθηκε

ακούστε την κραυγή μου:

 

Πώς στ’ αλήθεια το βαστάτε

που με τούρκικη σημαία

τύλιξαν τ’ αγάλματά σας

και καρφώσαν την καρδιά σας!

Πώς κοιμάστε, πώς ξυπνάτε

σκλαβωμένοι πώς βαστάτε;

 

Ξυπνάτε, αδέλφια, τι ο καιρός

πικρά μας σημαδεύει

Λύκοι στου χρόνου τη στροφή

μας στήνουνε καρτέρι…

https://youtu.be/glxMopxP9QI

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ

Στίχοι – Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Κώστας Σμοκοβίτης

 

Μάνα που κάθεσαι σκυφτή στην Πέτρα της υπομονής

τάχα τι να προσμένεις;

Είναι η μοίρα σου αυτή να καίγεσαι και να πονείς

κι όλο μόνη να μένεις.

 

Κράτα μανούλα μου ψηλά, ψηλά την κεφαλή σου

θα ‘ρθει μας και η ξαστεριά, θα ‘ρθει μας και η Λευτεριά

μανούλα μου κρατήσου.

 

Μάνα που κάθεσαι σκυφτή στην όχθη της απαντοχής

πες μου, πώς το αντέχεις;

Είχες σπιτάκι και φωτιά, τώρα μες στη βροχή γυρνάς

κι όλο ρωτάς τι έχεις…

https://youtu.be/8kOMgQlBTK0

 

Α.Ρ. Όλα σας τα έργα, με την ιδιότητα του συνθέτη, του ποιητή, του  δάσκαλου , έχουν ένα σημείο αναφοράς… την σκλαβωμένη Κύπρο. Είναι για σας η δική σας αντίσταση παρασύροντας όλο και περισσότερους ανθρώπους με το βλέμμα στην μέρα της απελευθέρωσης ;

Α.Α.  Όλα μου τα έργα έχουν το ίδιο σημείο αναφοράς, είναι τα βιώματα που έζησα από την αποφράδα εκείνη μέρα μέχρι και σήμερα. Αντικειμενικός στόχος και σκοπός η αφύπνιση των εθνικής συνείδησης, η  διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας, προσπαθώντας να συνεισφέρω ένα  μικρό έστω λιθαράκι που έδωσα στον αγώνα μας για Λευτεριά των σκλαβωμένων τόπων μας. Ο Σεφέρης έχει πει :« Όποιες κι αν είναι οι συνδιαλλαγές της καθημερινότητας, απ’ το θέμα της Κύπρου κρίνεται η  ανθρωπιά μας »

Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε κάποια μελοποιημένα ποιήματα, και σχετικά τραγούδια πάνω στο ίδιο θέμα:

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Ω ΞΕΝΕ !

Στίχοι- Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Κώστας Σμοκοβίτης

 

Είναι δικιά μας τούτη η γη,

ξένε, μην την πληγώνεις,

το σπίτι μου είναι αυτό που ζεις,

ξένε μη το σκοτώνεις.

 

Κοίτα ελαφρά να το πατάς,

άκου, βαριανασαίνει.

Κοίτα το : κλαίει Ξένε μου,

άλλο μην το παιδεύεις.

Σαν τ΄αγαπώ να τ’ αγαπάς,

σαν κλαίει να το συμπονάς,

να τ΄αγαπάς, να το φιλάς,

το σπίτι μου ω ξένε!

 

Είναι δικιά μας τούτη η γη, ξένε, μην την πληγώνεις,

το σπίτι μου είναι αυτό που ζεις, ξένε μη το σκοτώνεις.

Τον πόνο που πονώ, πονεί, δεν το καταλαβαίνεις;

Ξένε κρατάς το σπίτι μου, όμως παρακαλώ σε!

 

Σαν τ΄αγαπώ να τ΄αγαπάς,

σαν κλαίει να το συμπονάς,

να τ΄αγαπάς, να το φιλάς,

το σπίτι μου ω ξένε!

 

 

https://youtu.be/JghfU62h0Yo

 

       

 

Α.Ρ.  Έχετε συνεργαστεί με συγκεκριμένους θα έλεγα καλλιτέχνες και φίλους . Τι  σημαίνει για σας η ομάδα που συνυπογράφει  το έργο σας δίνοντας δυναμικό παρών για  τον ίδιο σκοπό, τον ίδιο αγώνα; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με άλλους δημιουργούς ή σε άλλο μουσικό είδος ;

Α.Α. Μα ήδη έχω συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες  σε τραγούδια ποικίλου  περιεχομένου, όπως   ερωτικά, λαϊκά, θεατρικά, επιθεωρησιακά ( Το τραγούδι της Ομφάλης ), λαϊκά ορατόρια ( “Ωδή στον Εσταυρωμένο”, “Μπροστά στον εσταυρωμένο”), μπαλάντες, δημοτικοφανή,  μέχρι και τραγούδια αθλητικού ενδιαφέροντος!

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ

Στίχοι – Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Γεράσιμος Μπεκατώρος και Χορωδία

 

Ανθρώποι φτιάξαν τα καρφιά

και τον Σταυρό ανθρώποι

κι απάνω εκεί Σε Σταύρωσαν

– ποιος να το πει; – Ανθρώποι!

 

Σε είδε πάνω στο Σταυρό ο Ήλιος και εκρύφτη

κι ο Ουρανός οργίστηκε κι η Γη στα δυο εσκίστη.

Μέσα στη νύχτα έλαμπε Ήλιος το πρόσωπό Σου

υπάρχει ακόμα σκοτεινιά πολλή μες στους ανθρώπους

– καρδιές που δε δεχτήκανε λυτρωτικό το Φως Σου!

 

Χιλιάδες χρόνια πέρασαν, οι ανθρώποι ίδιοι μένουν

και κάθε ώρα και στιγμή πα’ στο Σταυρό Σε δένουν.

Ριγμένος μες στα τρίσβαθα της πιο βαθιάς οδύνης

κι ακόμα δεν κουράστηκες συγχώρεση να δίνεις

σ’ αυτούς που Σε σταυρώνουνε κάθε αυγή και δείλι…

 

ΔΩΣΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ / ΥΜΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος

Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Γιάννης Δημητράς

Αρχαίο νησί και νέο νησί, νησί των μαρτυρίων

το αιώνιο φως σου μάτωσε στα δόντια των θηρίων.

 

Δώστε τον όρκο, αδέλφια μου, καταμεσής στην πλάση

τ’ άδικο πια να δικαστεί, το δίκιο να γιορτάσει.

 

Κι η δόξα στην ολόμαυρη που περπατούσε ράχη

τη Λευτεριά και τη χαρά για συντροφιά της να ‘χει…

 

ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΡΥΨΩ ΑΝΟΙΞΗ

Στίχοι : Γιώργου Κανλή Μουσική : Αντρέα Αντρέου Ερμηνεία: Σοφία Μιχαηλίδη

 

Πού να σε κρύψω Άνοιξη

πού να σε φυγαδεύσω

απ’ τους εχθρούς της ομορφιάς

πώς να σε προστατεύσω;

 

Που ‘σαι γιομάτη με ανθούς

και μίσχους φορτωμένη

τόσο ωραία σα γιορτή

παλιά κι αγαπημένη.

 

Η ομορφιά δεν κρύβεται

το άρωμα σου μένει

στα πέταλα σου η μουσική

με χρώματα χορεύει.

 

Κι είσαι γιομάτη με ανθούς

και μίσχους φορτωμένη

τόσο ωραία σα γιορτή

παλιά κι αγαπημένη.

 

Θα σε ματώσουν, Άνοιξη

στα βράχια θα σε ρίξουν

μα να σε πιάσουν δε μπορούν

το κάλλος σου να πνίξουν

 

Που ‘σαι γιομάτη με ανθούς

και μίσχους φορτωμένη

τόσο ωραία σα γιορτή

γλυκειά κι αγαπημένη.

 

Α.Ρ. Πείτε μας ένα συμβάν από την συνολική σας παρουσία στον χώρο .

Α.Α. Υπάρχουν πολλά . Όλα έχουν κεντρικό άξονα τον δικό μας αγώνα με αφετηρία την ημέρα της εισβολής στην Κύπρο.

Το 1975 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συναυλία στο τότε Θέατρο ‘’ Αλάμπρα ‘’   Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ το μέγεθος αυτής της εκδήλωσης όχι μόνο από τον κόσμο που κατέκλυσε τον χώρο εντός και εκτός του θεάτρου, αλλά και τον ενθουσιασμό, την συγκίνηση, το πάθος … Ένιωσα ότι μέσα από την μουσική  η οποία  έχει μεγάλη δύναμη, που μπορεί  να εισχωρεί στην ψυχή και να μένει …ο αγώνας θα έβρισκε δικαίωση.

Βέβαια, προϊόντως του χρόνου ο ενθουσιασμός κι η αγωνιστικότητα εξέλιπαν – κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ως προς το τι δεν πράξαμε σωστά!

 

Α.Ρ.  Είναι σημαντικό για τους ποιητές να μπορούν με λίγους στίχους να νιώθουν ότι έχουν πει όσα θα χρειάζονταν ένα βιβλίο για να καλυφθούν. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Α.Α.  Η συμπύκνωση στην ποίηση είναι σημαντικό στοιχείο και την διαφοροποιεί από τον πεζό λόγο!

Η μουσική πάλι πιστεύω πως πάει την ποιητική δημιουργία ένα βήμα παρακάτω – στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή και πολλές φορές εγκαθίσταται μόνιμα εκεί!

Εκεί – στις καρδιές – στοχεύουν τα τραγούδια μου! Ξεκινώντας από την επίγνωση της καταγωγής μας κι Εθνικής μας ταυτότητα με αφετηρία την πανάρχαιη σχέση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό όπου και ανήκει αδιαμφισβήτητα, με τις ρίζες μας στον Όμηρο ( Ο Ιδρυτης της Κυπριακής Σαλαμίνας είναι ο Ομηρικός ήρωας ΤΕΥΚΡΟΣ ΤΕΛΑΜΩΝΙΟΣ). Αυτό θέλει να υποδηλώσει  η αναφορά του ονόματος του  στο τραγούδι (ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΑΓΑΡΗΝΟ)

 

                                                                                                             

“ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΑΓΑΡΗΝΟ”

Στίχοι- Μουσική: Αντρέας Αντρέου

Ερμηνεία: Κώστας Σμοκοβίτης

 

Δεν προσκυνώ Αγαρηνό, κρατάω απ’ τον Όμηρο εγώ.

Είμαι του Τεύκρου αγγόνι και του Κολοκοτρώνη

παιδί του Μακρυγιάννη δε με νικούν βαρβάροι!

 

Δεν Προσκυνώ Αγαρηνό και όσο ζω θα πολεμώ

Δε χάνετ’ έτσι η Γη μου- Σημαία και πληγή μου!

ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΓΗ ΜΟΥ, ΔΕ ΧΑΝΕΣ’ ΕΤΣΙ, ΓΗ ΜΟΥ

ΚΙ ΑΝ ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ,

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕ ΧΑΘΗ!

 

Δεν προσκυνώ Αγαρηνό κι αν είναι άντρας να’ ρθει

εδώ στο Μαρμαρένιο Αλώνι- του Διγενή είμ’ αγγόνι,

του Διάκου είμαι ξαδέρφι- κι ας έρθει να παλέψει!

 

Δεν προσκυνώ Αγαρηνό γιατ’ είμαι Έλληνας εγώ

κι όσο η καρδιά αντέχει δάκρυ στη Γη μην πέσει!

 

ΔΑΚΡΥ ΣΤΗ ΓΗ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ! ΟΣΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΙ ΑΝ ΦΕΡΕΙ,

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΡΘΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ

ΚΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝΕ ΚΑΙΡΟΙ

ΣΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ!

 

Δεν προσκυνώ Αγαρηνό, όρκο έχω κάνει ιερό στη Γη της Αγιοσύνης,

της παλικαροσύνης, στη Γη της Ρωμιοσύνης, να μην πεθάνω σκλάβος!

Δε θα πεθάνω σκλάβος!

 

Α.Ρ. Κάποτε η εξωστρέφεια εκδηλωνόταν με πολλούς τρόπους ….Σήμερα θεωρείτε την ψηφιακή εποχή μας, εξέλιξη … την ακολουθείτε ;

Α.Α. Ναι φυσικά, θεωρώ αυτό τον τρόπο  επικοινωνίας πολύ υποβοηθητικό, προσφέροντας άπειρες διευκολύνσεις στον τομέα της διακίνησης μηνυμάτων και ιδεών – με την προσήκουσα βέβαια προσοχή κι επαγρύπνηση!

 

Α.Ρ.  Τα τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή πολλά  ιστορικά γεγονότα, που εκφράζουν την αγωνία, τις πράξεις των ηρώων μας, ακούγονται συχνά ;

Α.Α. Νομίζω ακούγονται μόνο σε Εθνικές επετείους . Παρατηρώ δε ότι είναι τα ίδια γνωστά κάθε φορά, ενώ έχουν γραφτεί άπειρα.

 

Α.Ρ.  Πριν λίγο καιρό η δισκογραφική  εταιρεία GSF Music  συμπεριέλαβε το σύνολο σχεδόν του μουσικού σας έργου που αναφέρεται στην Κύπρο στην παρακάτω μουσική της πλατφόρμα

https://www.gsfmusic.gr/andreas-andreou…

  Μπορείτε να ακούσετε εδώ

Α.Α. Είναι μια χαρούμενη στιγμή και ευχαριστώ θερμά την δισκογραφική εταιρεία GSF Music

 

Α.Ρ.  Θα συμφωνούσατε σε μια πρόταση / πρόσκληση από τα  ΜΜΕ ;

Α.Α.  Εξαρτάται. Δεν είμαι ο άνθρωπος που επιδιώκω την προβολή . Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η διάδοση του  μουσικού έργου μου με σωστό τρόπο προς όφελος των αντικειμενικών σκοπών και στόχων που αναφέραμε πιο πάνω!

 

Α.Ρ. Τι σκέφτεστε για το αύριο … τι θα θέλατε ή τι ονειρεύεστε ;

Α.Α. Την διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας, την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ….Υπάρχει ο κίνδυνος του εκφυλισμού, και η τάση ευδαιμονισμού υπονομεύει την Εθνική και ηθική μας υπόσταση. Ας κοιτάξουμε επιτέλους και λίγο την ψυχή μας!…

 

     

       

 

” Κύριε Αντρέου, Σας ευχαριστούμε θερμά για την ουσιαστική και τιμητική αυτή συνομιλία μας . Ευχόμαστε το μουσικό έργο ζωής να φτάσει στις καρδιές, στις συνειδήσεις, ως ο ύμνος της απελευθέρωσης ! ”

 

”Ευχαριστώ κι εγώ για την τιμή που μου κάνατε, να με φιλοξενήσετε στο portal Peakupnews”

Αντρέας Αντρέου 

 

 

 

 

    Peakupnews

  Agathi Revithi

 

- Advertisment -spot_img

Most Popular