Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠολιτισμόςΣυγγραφή«Σαν ψέμα!» Η συγγραφέας Ειρήνη- Παρασκευή Ζαχοπούλου & ο μικρός Νικόλας, μας...

«Σαν ψέμα!» Η συγγραφέας Ειρήνη- Παρασκευή Ζαχοπούλου & ο μικρός Νικόλας, μας δείχνουν την αλήθεια της ευτυχίας

Σήμερα αγαπητοί αναγνώστες, η σελίδα μας χαμογελά! Έχουμε όμορφες, γλυκές επισκέψεις! Η συγγραφέας Ειρήνη- Παρασκευή Ζαχοπούλου, και μητέρα του Νικόλα, μας παρουσιάζουν το βιβλίο τους «Σαν Ψέμα!»

Μα τι να είναι άραγε, θα αναρωτιέστε όλοι; Υποψιάζομαι ότι θα διαβάσουμε κάτι διαφορετικό , θα νιώσουμε όλα τα συναισθήματα, με τον τρόπο εκείνο  που μόνο τα παιδιά μπορούν να το επιτύχουν. Μακάρι να είχαμε τον χρόνο και την σοφία να παρατηρήσουμε περισσότερο κάθε παιδί. Το δικό μας, το δικό σας, τα παιδιά όλου του κόσμου ! Σίγουρα κάτι καλό κι ελπιδοφόρο θα συνέβαινε στην ζωή μας !

 

 

 

 

Λίγα λόγια γνωριμίας από την συγγραφέα

Ονομάζομαι Ειρήνη Παρασκευή Ζαχοπούλου. Μεγάλωσα στην γραφική Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας  μέχρι τα 18 μου χρόνια. Το όνειρό μου να σπουδάσω Αγγλική Φιλολογία το έκανα πραγματικότητα αποφοιτώντας με άριστα από το Πανεπιστήμιο του Essex της Μεγάλης Βρετανίας. Ακολούθησαν σπουδές και επιμορφώσεις στην Σχολική Ψυχολογία, την Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Τελευταίο απόκτημα το μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή. Ζω σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο πλανήτη  43 περιπετειώδη χρόνια και λέω να μείνω για όσο παραπάνω μπορώ. Είμαι παντρεμένη και ζω ευτυχισμένα με τον Κίμωνα που ξέρει να συντροφεύει υπέροχα τις σιωπές και τα γέλια μου. Η κοινή ζωή μας απέκτησε άλλη μορφή και νόημα όταν γίναμε γονείς του εκρηκτικού Νικόλα. Οι νύχτες μου είναι γεμάτες φως και μπόλικη ημέρα μιας και μένω συχνά ξάγρυπνη μελετώντας άρθρα  και συνάμα γράφοντας για αυτά που αγαπώ και πυρπολούν την ψυχή μου. Πάντα γοητευόμουν από όμορφα κείμενα και ποτέ δεν έπαψα να είμαι λάτρης των βιβλίων. Χρόνια τώρα γράφω δικά μου κείμενα και ποιήματα διότι είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσω τις σύντομες αποδράσεις μου από το εδώ και το τώρα!

Αφιέρωση για το ξεκίνημα του βιβλίου «Σαν Ψέμα!»

Αφιερωμένο σε όλους τους μικρούς και μεγάλους ήρωες που δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα κι’ έτσι κοιμούνται με την αλήθεια τους και ξυπνούν με όρεξη να αγκαλιάσουν τα όνειρά τους. Όνειρα ζωής! Αν έχω κάτι να πω, αυτό είναι ΖΗΣΕ!!!

 

 

Η  μικρή συνομιλία μας, με την συγγραφέα Ειρήνη Παρασκευή Ζαχοπούλου, θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, απαντώντας σε ερωτήματα που ίσως μας δημιουργήθηκαν

Α.Ρ. Πότε αποφασίσατε να γράψετε το 1ο συγγραφικό έργο σας ;

Ε.Π.Ζ. Στο Πανεπιστήμιο έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα σε ένα τετράδιο σημειώσεων για το μάθημα της Γλωσσολογίας. Ωστόσο, ποτέ δεν ένιωσα αρκετά θαρραλέα να δημοσιευθεί. Η σκέψη και μόνο πως θα διαβαστεί από οικεία άτομα με έκανε να νιώθω άβολα και ανέτοιμη να δεχθώ την οποιαδήποτε κριτική.

Η πρώτη λοιπόν φορά που η ανάγκη να γράψω και να μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ένα σύγγραμμα όσο και αν φαντάζει «Σαν Ψέμα» έγινε στην πρώτη καραντίνα. Έτσι προέκυψε το βιβλίο της καρδιάς μου!

Α.Ρ. Τι πυροδότησε αυτήν την απόφαση;

Ε.Π.Ζ. Ήταν η χρονiκή περίοδος που σχεδόν όλοι όσοι μίλαγα μαζί τους βίωναν ένα βαρύ πένθος για τη ζωή που δεν έζησαν ή που δεν ζούσαν εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών. Δεν υπήρχε φως στο βλέμμα και όρεξη ή ελπίδα για κάτι καλό στο μέλλον.

Τότε ακριβώς αισθάνθηκα επιτακτική την ανάγκη να σώσω τον κόσμο μου και τις μνήμες του γιού μου. Το χρώσταγα στο παιδί μου. Κάτι από εμάς για εμάς. Κάτι τόσο απλό και ειλικρινές που με αλλαγή των ονομάτων των ηρώων να είναι η αλήθεια των πολλών!

Αποφάσισα σε ένα βράδυ να γράψω κάτι που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε μνήμες ζωντανές και γιατί όχι; να δίνει αφορμές για γέλιο κόντρα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των ημερών.

Μια ημερολογιακή καταγραφή δεδομένων και γεγονότων που αφορούσαν το πανελλήνιο, μαζί με μπόλικη δόση οικογενειακής θαλπωρής. Κάθε βράδυ και ένα κεφάλαιο!

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής παράλληλα με το βιβλίο που έγραφα σπούδαζα νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP). Αυτό με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να αυτοαπαρατηρηθώ και με έναν δικό μου τρόπο να κάνω το δικό μου ψυχογράφημα. Ίσως και μια ψυχανάλυση που ενδεχομένως την είχα ανάγκη περισσότερο από όσο τότε μπορούσα να συνειδητοποιήσω.

Προσπάθησα λοιπόν να αλλάξω τις πεποιθήσεις και την θέασή μου στον κόσμο, εφαρμόζοντας απλά μια θετικότερη λογική επί των δεδομένων που ταλάνιζαν όλη την ανθρωπότητα. Κατ’ επέκταση, εφαρμόζοντας όλες τις αρχές του NLP έκανα επανεστίαση στο φακό μου στο μονοπάτι της ζωής. Προσπάθησα να κατανοήσω καλύτερα το ρόλο μου ως γονέα, σύντροφο, φίλη, κόρη, αδελφή, εκπαιδευτικό σε ώρες κρίσης. Είναι λοιπόν αποτέλεσμα πολυπαραγοντικό το βιβλίο μου «Σαν Ψέμα».

Α.Ρ. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου « Σαν ψέμα » είναι ο Νικόλας.

Ε.Π.Ζ. Φυσικά! Όλα στρέφονται γύρο από το τέχνασμα της δικής του αφήγησης. Είναι η αρχή, η μέση και το τέλος αυτού του αφηγήματος. Είναι ένα μικρό απόσπασμα στο άλμπουμ της ζωής του με λέξεις. Βλέπετε οι λέξεις έχουν δύναμη όσο χίλιες εικόνες και στο βιβλίο «Σαν Ψέμα» αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος.

Να μας μιλάει ο μικρός Νικόλας, το μικρό παιδί μέσα στον καθένα από εμάς και να μας παρασύρει στα αχαλίνωτα τρεχαλητά του!

Α.Ρ. Ποια συναισθήματα θα νιώσει ο αναγνώστης;

Ε.Π.Ζ. Απλές εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού μας είναι τα συναισθήματα και σύμφωνα με τον Goleman (1998), είναι επτά οι βασικές οικογένειες συναισθημάτων. Στο «Σαν Ψέμα» ο αναγνώστης κυρίως κυριεύεται, σύμφωνα και με όσα έχουν μοιραστεί μαζί μου οι περισσότεροι έως τώρα αναγνώστες του, από συναισθήματα απόλαυσης, χαράς, ανακούφισης, θαυμασμού και ευτυχίας. Μια έντονη έκπληξη και ψυχική ανάταση!

Χαρακτηριστικά ανέφεραν στο σύνολό τους όσοι διάβασαν το βιβλίο του Νικόλα και εμένα, πως γέλασαν με την καρδιά τους, μολονότι υπάρχουν μέσα στο βιβλίο στιγμές που φορτίζουν συγκινησιακά τον αναγνώστη. Υπάρχει μια ευχάριστη εναλλαγή γλυκόπικρων συναισθημάτων που πάντα αφήνουν ως επίγευση ένα συναίσθημα ευτυχίας και εσωτερικής λύτρωσης-γαλήνης!

 Α.Ρ.  Βιώνουμε μια ιδιαίτερη εποχή που άλλαξε πολλά δεδομένα.  Με την ιδιότητα της Εκπαιδευτικού, αλλά και ως μητέρα, τι είναι αυτό που σας άγγιξε έντονα δίπλα στον Νικόλα;

Ε.Π.Ζ. Η έντονη ανάγκη του να σιγουρευτεί πως θα είμαστε ο πατέρας του και εγώ δίπλα του. Το ζήταγε διακριτικά αλλά διαρκώς! Να υπάρχουν σαφή και ευδιάκριτα όρια ώστε η κινούμενη άμμος να μοιάζει λιγότερο ασταθής και απειλητική.

Ζήταγε με τον τρόπο του να μην υπάρχουν σύνορα στην ελπίδα και στα όνειρά του. Δίψαγε για ζωή! Το εκδήλωνε με κάθε τρόπο, κυρίως με χιούμορ, αγκαλιές και πολλές σκανταλιές.

Ο Νικόλας είναι ένας γεννημένος ονειροπόλος στοχαστής! Ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά και έτσι, παρότι οι συνθήκες άλλαξαν μπόρεσε δίχως παρατράγουδα να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα στην έκτακτη συνθήκη COVID!

Είναι μαγικός ο τρόπος που αντιλαμβάνονταν και αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που μου συστήθηκε κοιτώντας με κατάματα στο μαιευτήριο, κατάλαβα πως είναι άνθρωπος με χαρακτήρα και όρεξη για Ζωή! Δεν έπεσα έξω, το ίδιο έκανε και με την καραντίνα. Κράτησε τα καλά της και την απόλαυσε.

Το λέει και στο βιβλίο άλλωστε. «Επιτέλους μας απόλαυσε» και τους δύο γονείς του.

Τον θαυμάζω το Νικόλα, το μονάκριβό μου, γιατί με έμαθε να ξεμαθαίνω δίχως να το απαιτήσει ποτέ! Με ενέπνευσε με το παράδειγμά του.

Ίσως γιατί ξέρει να λύνει τους κόμπους του και κρατάει, ευτυχώς για τον ίδιο, τα δώρα που η ζωή του χαρίζει. Είναι φύση και θέση αισιόδοξος. Είναι ο ορισμός αυτού που κάποιοι ονομάζουν «Η χαρά της ζωής!».

Ο Νικόλας μου, ο ήρωας του βιβλίου «Σαν Ψέμα» είναι ο εργατικότερος καλλιεργητής στο χωράφι της ατομικής του ευτυχίας. Αυτό με έλκει επάνω του. Η όρεξή του να στέκεται στα καλά και η δύναμή του να συγχωρεί όσα πονάνε ή πληγώνουν! Ξέρει να προχωράει μπροστά με σεβασμό σε όλους όσους υπάρχουν κοντά του. Ξέρει να αγαπάει και να σκορπίζει με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα στιγμές ανεκτίμητες!!

Ας γνωρίσουμε τον μικρό μας,  ήρωα του βιβλίου τον Νικόλα

Ο Νικόλας είμαι εγώ και έχω βιογραφικό. Καπετάνιος είμαι πρώτος, στις φουρτούνες οδηγώ. Έζησα την καραντίνα πριν να γίνω καν οκτώ και ήρθα για να σας μιλήσω με τον τρόπο που αγαπώ. Έγραφα από μικρός μα ήμουν πάντα μοναχός. Τώρα έχω συνεργό στο έγκλημά μου το μικρό. Την μαμά μου έχω μπλέξει σε ταξίδι ονειρικό. Σας αφήνω να χαρείτε όσα έχω να διηγηθώ. Τίποτα δεν είναι ψέμα και μπορώ να δεσμευτώ! Όμως άλλα δεν θα γράψω, το παιχνίδι θα απολαύσω.

                           

 

Κείμενο  στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Σαν Ψέμα»

Υπέροχο συναίσθημα να δημιουργείς με το παιδί σου ότι και αν είναι αυτό το δημιούργημα. Ξεκινήστε από πίτσα και ίσως γράψετε βιβλίο όπως εμείς. Ψέμα; Δεν νομίζω! Γράφοντας τις σύντομες ιστορίες μας στην αρχή της καραντίνας η δύσκολη καθημερινότητα μπλέχτηκε απροσδόκητα με γέλια, χορούς, NLP, διαλογισμούς, καημούς, αταξίες, πονηριές και μεγάλες αγκαλιές. Οι τρυφερές στιγμές, όπως και οι άχαρες κακοτοπιές μένουν στο μυαλό μας σαν γλυκές αναμνήσεις. Αυτές ακριβώς καταγράψαμε σε αυτό το βιβλίο και δεν είναι ψέμα. Εάν τα βιβλία σας φέρνουν ναυτία, αυτό το βιβλίο είναι για εσάς! Εάν τα αγαπάτε θα το ερωτευθείτε. Ευχόμαστε καλή απόλαυση και γέλια μέχρι δακρύων σε όλους τους αναγνώστες μιας και οι δικές μας ιστορίες δεν έχουν συγκεκριμένη γλώσσα, ούτε χρώμα και ηλικία. Είναι ιστορίες ψυχής!

Ο Νικόλας και η μάνα του.

 

Απόσπασμα

« Αυτό είναι ζωή! » μου είπε χαμογελώντας και μου έδειξε έναν έναν όλους τους κύκλους της παραλίας. Ακούω ακόμα την φωνή της στα αυτιά μου απαλή σαν τραγούδι. « Νικόλα μου, μωρουλίτσι μου, αγαπουλίτσι μου, και μικρό πιτσιποπίτσι μου, αυτή είναι η ζωή ! Η ζωή αγόρι μου είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Πότε κλείνουν γρηγορότερα και πότε ακριβώς όταν πρέπει. Αυτό να θυμάσαι και να απολαμβάνεις όσα δώρα έχει να σου προσφέρει ο κάθε κύκλος! ».

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκδοτικό οίκο «ΚΟΥΡΟΣ» που με ανέλαβε και με φρόντισε σαν να ήμουν το μονάκριβο παιδί τους.

Ευχαριστώ ξεχωριστά τον κύριο Δημήτρη Φύκιρη που μου φέρθηκε άψογα σε όλα τα επίπεδα της μεταξύ μας συνεργασίας. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τη μοναδική Σταυρούλα Βενιέρη ( Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ) που ξέρει να βγάζει από όσους συνεργάζεται τον καλύτερο εαυτό τους, σεβόμενη ακόμη και το παραμικρό νόημα στα κείμενα που έχουν γραφτεί και φτάνουν στα χέρια της.

Ειρήνη – Παρασκευή Ζαχοπούλου 

 

                                        

 

 

Σας ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη σας!

Καλοτάξιδο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης

Peakupnews

 Agathi Revithi

 

 

- Advertisment -spot_img

Most Popular