Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική Υγεία Περί Χωριάτικης – ευερέθιστο έντερο – διαβήτης τύπου 2

Περί Χωριάτικης – ευερέθιστο έντερο – διαβήτης τύπου 2

 Χωριάτικη σαλάτα – ευερέθιστο έντερο – διαβήτης τύπου 2

 

 

Η  χωριάτικη σαλάτα, είναι ίσως μια πρόχειρη λύση αλλά και μια υγιεινή συνήθεια μαζί με το κυρίως γεύμα . Μπορεί ακόμα να είναι  πλούσια σε φυτικές ίνες, φιλικές για το έντερο. Γενικά μια σαλάτα  μάς κρατά από το να πεινάσουμε σύντομα.

Αναλυτικά :

Ντομάτα – έχει βιταμίνη C,λυκοπενιο αυξάνοντας την αντιοξειδωτική της δράση και κρατά τον οργανισμό μας μακριά από την γήρανση και τη φθορά.

Κρεμμύδι – είναι ευεργετικό για το έντερο, έχει αντιμικροβιακες  ιδιότητες, παρουσιάζει καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνοντας τα υψηλά ποσοστά χοληστερόλης.

Αγγούρι – είναι ενυδατικό, αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από νερό, ενώ αν προσθέσετε και πιπεριές, αυξάνετε την ποσότητα της βιταμίνης C της σαλάτας σας.

Ελιές και ελαιόλαδο – είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική βιταμίνη E και ωφελούν την καρδιά με τα καλά λιπαρά τους, ενώ η φέτα της χαρίζει πρωτεΐνη και λιπαρά και η ρίγανη άρωμα και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 

Χωριάτικη σαλάτα με μους φέτας

Dressing για χωριάτικη σαλάτα

Λεμόνι – βαλσαμικο

Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικο,1 κουταλιά της σούπας φρέσκο λεμονι,1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, αλάτι – πιπέρι. στο ίδιο dressing βάλτε στο μουλτι ή στο μπλέντερ 10 ελιές της προτίμησης σας και λίγο φρέσκο θυμάρι.

Υλικά (για τη σαλάτα)

  • 10 – 15 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • 1 μέτριο αγγούρι ( σε φέτες)
  • 5 κρίθινα μικρά παξιμάδια ( η 2 μεγάλα )
  • μους φέτας
  • 1 μικρό κρεμμύδι (σε φέτες)
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ελιάς
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά (σε λωρίδες)
  • εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • κάπαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • λίγο ξίδι (προαιρετικά)

για τη μους φέτας

  • 150 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια γιαούρτι
  • 50 γραμμάρια ανθότυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους φέτας. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και με ένα πιρούνι λιώνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούνε. Σ’ ένα άλλο μπολ, βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την κάπαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε. Μουσκεύουμε για 5 λεπτά τα παξιμάδια σε κρύο νερό. Τα σπάμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Ρίχνουμε λίγο λάδι. Από πάνω προσθέτουμε τις ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ετοιμάσει. Τελειώνουμε με την πάστα ελιάς.

 

ΤΩΡΑ,

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με την ασθένεια του  διαβήτη τύπου 2 που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και θέτει πολλούς περιορισμούς σε αυτά που μπορούμε και δεν μπορούμε να φάμε ας δούμε, με περισσότερες λεπτομέρειες μερικά τρόφιμα που οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν οπωσδήποτε,  όπως και μερικά πολύ υγιεινά τρόφιμα που οφείλουν να βρίσκονται στην διατροφή κάθε ασθενή

Λαχανικά: Τρία λαχανικά που πρέπει να ενσωματώσουμε στην διατροφή μας είναι η ντομάτα, το μπρόκολο και το καρότο. Η ντομάτα, πλούσια πηγή βιταμινών C και Α, όπως και του ισχυρού αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, έχει αποδειχθεί πως εκτός από τις γνωστές αντικαρκινικές της ιδιότητες, ελαττώνει τον κίνδυνο και για ασθένειες της καρδιάς. Το μπρόκολο, πάλι, που περιέχει πολύ χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες, μας προσφέρει τεράστιες δόσεις βιταμίνης C. Τέλος, το καρότο έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.

Επίσης, όλα όσα οδηγούν στην παχυσαρκία, η οποία είναι καταστροφική για τον διαβήτη τύπου 2. Αντί  για τις γνωστές τηγανιτές νοστιμιές όπως μπουκιές κοτόπουλου ή γαρίδες, μπορούμε να τα απολαύσουμε ψητά, χωρίς την κρούστα.

Ψάρια: Τα ψάρια, σε αντίθεση με τα περισσότερα κρέατα, είναι χαμηλά σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, αλλά αποτελούν καλή πηγή λιπαρών ωμέγα-3. Ιδιαίτερα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα. Τα λιπαρά ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί πως ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια και την πίεση, και υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να βοηθούν και στην πρόληψη του Αλτσαχάιμερ.

Γιαούρτι: Μια υπέροχη εναλλακτική για κάτι γλυκό, το γιαούρτι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β2. Η κατανάλωση γιαουρτιού έχει συνδεθεί με την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα ανακάλυψε πως τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι χαμηλώνουν την χοληστερίνη και παράγουν ορισμένες βιταμίνες που προλαμβάνουν τον διαβήτη.

Βρώμη: Η καλύτερη εναλλακτική απέναντι στα αμυλούχα πρωινά δημητριακά. Επιπλέον, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μας κρατάει χορτασμένους για περισσότερη ώρα – μάλιστα, περιέχει την υψηλότερη αναλογία διαλυτών φυτικών ινών σε σχέση με κάθε άλλο δημητριακό, μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Στην φωτογραφία του εξωφύλλου  ψωμί ή πιττάκια με ζύμη από αλεύρι βρώμης ( γέμιση επιτρεπτή στην πάθηση )

 

                                            

 

   

 

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από ευερέθιστο έντερο :

Τα άτομα με ευερέθιστο έντερο προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται από φουσκώματα, διάρροιες και πόνους στην κοιλιακή χώρα θα πρέπει να ακολουθούν τις εξής διατροφικές οδηγίες:

  • Να μην τρώτε παραπάνω από 1 σαλάτα καθημερινά
  • Να μην τρώτε σαλάτα τις μέρες που έχετε όσπριο ή λαδερό.
  • Να βγάζετε τη φλούδα από τη ντομάτα.
  • Να πίνεις εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό.
  • Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες πράσινα λαχανικά
  • Οποιοδήποτε χορταρικό – λαχανικό πρέπει να τρώγεται μαζί με: κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές: ποτέ σκέτη σαλάτα ή μαζί με όσπρια ή λαδερά.
  • Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες λαχανικά που σας πρήζουν: μαρούλι, χόρτα, κρεμμύδι, λάχανο.
  • Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες όσπρια & λαδερά.
  • Να μασάτε πολύ καλά και να τρώτε σιγά.
  • Πρώτα τρώτε το κυρίως γεύμα και μετά τα λαχανικά
  • Να μην τρώτε άγουρα φρούτα και να αφαιρείτε πάντα τη φλούδα.
  • Πρώτα θα τρώτε το φαγητό σας και μετά θα πίνετε υγρά.
  • Ποτέ υγρά με άδειο στομάχι και όχι απότομη λήψη.
  • Τα γαλακτοκομικά και τους χυμούς να τα συνοδεύετε πάντα με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ή φρυγανιές ή κράκερ).
  • Να μην καταναλώνεις αναψυκτικά και ροφήματα με ανθρακικό.
  • Τα όσπρια και τα λαδερά είναι προτιμότερο να τα βράζετε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν – να τα λιώνεις να μη φαίνεται η φλούδα τους και πάντα να τα συνοδεύεις με τυρί και ψωμί.
  • Να αποφεύγετε ξηρούς καρπούς ή να τους καταναλώνεις τριμμένους.
  • Να προτιμάτε το γάλα χωρίς λακτόζη.
  • Να προσέχετε τα ξινά, και το λεμόνι.
  • Προτιμήστε αρτοσκευάσματα & ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

 

Επειδή κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερη, ως προς την νόσο ή την πολυσύνθετη ( μαζί με άλλες ), θα πρέπει η ακριβής διατροφική σύνθεση να τηρείται κατά γράμμα μετά από  επιμελείς,  εξειδικευμένες Ιατρικές εξετάσεις .

 

Peakupnews

Ελεάννα Σακαρέλλου

Ειδικός εφαρμογών διαιτητικής/ διατροφής

Πηγή : logodiatrofis.gr

Βιβλιογραφία «- Τροφογνωσία – Βασικές αρχές διατροφής – Διαιτητική αντιμετώπιση νοσημάτων »

 

 

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular