Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠολιτισμόςΣυγγραφήΜαρία Ιωάννου - Φίλη « Η κατεχόμενη Αμμόχωστος ζωντανεύει ξανά, μέσα από...

Μαρία Ιωάννου – Φίλη « Η κατεχόμενη Αμμόχωστος ζωντανεύει ξανά, μέσα από τα χαραγμένα κρινάκια στην ψυχή, της Κύπριας συγγραφέως »

« Απόσταγμα ψυχής με τα κρινάκια της ζωής » Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μαρίας Ιωάννου – Φίλη . 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο εφιάλτης αποτυπώνεται στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχάσουν. Πολλές φορές, όλοι εμείς που δεν ζήσαμε την αγριότητα του πολέμου, αναφέρουμε την ενσυναίσθηση θέλοντας να δείξουμε πόσο νιώθουμε τον πόνο του άλλου. Στο βιβλίο που μας εμπιστεύτηκε αυτή η σπουδαία γυναίκα – συγγραφέας – φίλη καρδιάς , οι λέξεις ματώνουν, οι εικόνες φλέγονται, η ψυχή πολεμά με τον δικό της τρόπο  την τουρκική σημαία που είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά στον δρόμο προς την Λευκωσία. Αυτό το βιβλίο, αποτελεί ίσως μια περίληψη, γιατί κανείς μας όσο κι αν στεκόμαστε δίπλα σε αυτήν την τραγωδία, ποτέ δεν θα μπορέσει να αγγίξει το εύρος των βιωμάτων της… Καλή Λευτεριά!

         

 

Ένα εξαιρετικό βιβλίο με εκπληκτικό συνδυασμό ποιητικού και γραπτού λόγου που θα σας ταξιδέψει στην Μεγαλόνησο Κύπρο, αλλά κυρίως στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής…

 

Λίγα λόγια από την συγγραφέα

Είμαι η Μαρία Ιωάννου – Φίλη, συγγραφέας αυτού του βιβλίου. Γεννήθηκα στην πιο όμορφη πόλη της Κύπρου, την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στην εισβολή συμμετείχα ενεργά στην πολιτική άμυνα παρά το νεαρό της ηλικίας μου και ήμουν δίπλα στον κοινωνικό λειτουργό μέριμνας Εκτοπισθέντων Προσφύγων στην Ορμήδεια κον. Χάρη Τέκνη. Εγκατέλειψα τον αγαπημένο μου τόπο στα τέλη Νοεμβρίου του 1974 κι έφτασα στην Ελλάδα, όπου ολοκλήρωσα την φοίτηση μου στο γυμνάσιο Αγίου Ιεροθέου. Σπούδασα Τεχνολόγος Μηχανικός και εργάστηκα ως προϊσταμένη Μελετών και Σχεδιαστηρίου Τεχνικού Τομέα στην ΔΕΗ. Έχω διδάξει στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ΔΕΗ αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που μου έχει ζητηθεί. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, όπως ψυχολογίας, επικοινωνίας στον χώρο εργασίας, σεμινάρια σχετικά με τους στόχους και την υλοποίηση τους στην ζωή μας για να πετύχουμε την αυτοβελτίωση μας. Συμμετέχω εθελοντικά σε διάφορες δημοτικές διοργανώσεις όσον αφορά στην φροντίδα παιδιών και ατόμων που έχουν ανάγκη. Προσφέρω εθελοντική βοήθεια στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο « Άγιος Σάββας»

Η συγγραφή αποτελεί έναν πηγαίο τρόπο αυτό-έκφρασης! Γι’ αυτό άλλωστε, η συγγραφική μου δραστηριότητα ξεκίνησε από πολύ νωρίς ήδη από τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια, καθώς ήταν ένας τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων μου. Ποιήματα μου έχουν δημοσιευτεί στο Παγκύπριο Περιοδικό ”Μόρφωση”, καθώς και σε ειδικό βιβλίο του γυμνασίου μας ( Θηλέων ) , που κυκλοφορούσε σε κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς, με τον τίτλο «Εστιάδες»

Η Κυπριακή καταγωγή μου και οι μνήμες από τον τόπο μου αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης μου. Ποίηση για μένα είναι η δημιουργική εκτόνωση, έκφραση, αλλά και εξέλιξη της ατομικής σκέψης και βούλησης. Ο συνδυασμός και η τακτοποίηση ιδεών και αυθόρμητων σκέψεων και εικόνων που κατακλύζουν τον ψυχικό κόσμο ενός ποιητή και καταλήγουν σε γραμμές γεμάτες εικόνες, πάθος, αποδοχή ή απόρριψη καταστάσεων , όλα αυτά για μένα είναι ποίηση!

Η πρώτη ποιητική μου συλλογή «Αμμόχωστος καρδιά μου», περιλαμβάνει ποιήματα που εξυμνούν την κατεχόμενη γενέτειρα μου, την αγαπημένη μου Αμμόχωστο, καθώς τον πόνο, την νοσταλγία, τα ανάμεικτα συναισθήματα και ό,τι έντονα βίωσα.

Ο τίτλος του νέου μου βιβλίου «Αποστάγματα ψυχής με τα Κρινάκια της ζωής», είναι φόρος τιμής και αγάπης προς την γενέτειρα μου, την Αμμόχωστο της Κύπρου, την αγαπημένη μου πόλη που βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μου! Υπάρχει ένας κοινός άξονας στα ποιήματα αυτού του βιβλίου μου, μια συνάντηση του έρωτα για επιστροφή στην πόλη μου με την αγάπη των ανθρώπων. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση στην αρχή ότι υπάρχουν τόσο έντονα ερωτικά συναισθήματα και περιγραφές μιας ερωτικής σχέσης που δίνουν την εντύπωση ότι αναφέρονται σε υπαρκτό πρόσωπο, αλλά καταλήγουν σε μια ωδή προς την πατρίδα μου – την Κύπρο – και στον κρυφό πόθο της απελευθέρωσης.

Το νέο μου αυτό πόνημα αφιερώνεται στις αγαπημένες μου Μαρίνα, Γιώτα και την Πηνελόπη μου, αλλά και σε όλους τους Κυπρίους πρόσφυγες και ειδικά, Αμμοχωστιανούς, με στόχο να αναζωπυρωθεί στην ψυχή τους η φλόγα για τον αγώνα και την διεκδίκηση της Λευτεριάς!

Τα κείμενα του βιβλίου – ποιήματα και στοχασμοί – χωρίζονται σε τρεις ενότητες :

. Τα ποιήματα για την Κύπρο και οι σχετικοί στοχασμοί

. Ερωτικά ποιήματα και κείμενα σχετικά με το ερωτικό συναίσθημα και την πολυπλοκότητα του και τέλος

. Ποιήματα και στοχασμοί κοινωνικού περιεχομένου, όπου αναφέρονται ποικίλα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, μοναξιά, αποξένωση, οι δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις, η αλλοτρίωση του σημερινού ανθρώπου εξαιτίας των έντονων ρυθμών της ζωής.

 

Μερικά από τα έργα της …

Ένα κείμενο από τα αρχικά της γραφής μου για την Αμμόχωστό μας …

 

20 Ιουλίου 1974 …

Ξημερώματα ήχησαν οι σειρήνες…

Ένα όμορφο βράδυ Παρασκευής πέρασε, έγινε παρελθόν…

Τα γέλια, το τραγούδι, ο χορός

από μια αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή γιορτή ανέμελων παιδιών

έγινε δάκρυ,

έγινε κραυγή!

Το ρολόι σταμάτησε εκεί …

Σταμάτησε τα όνειρα…

Ένα φοβερό πρωινό μαύρου Σαββάτου…

 

Εκρήξεις, κανονιές και πυροβολισμοί ακούστηκαν στον αέρα !

Πόλεμος, πόλεμος!

Τι λέξη είναι αυτή,

τι σημαίνει άραγε;

Αναρωτήθηκε η παιδική ψυχή μας…

Μια μάστιγα που δεν ξέραμε καλά – καλά την έννοιά της.

Κατάργηση της Δημοκρατίας,

ο φόβος, η βία

κι η ανασφάλεια επικρατεί παντού…

Τα παλικάρια μας ντύθηκαν στο χακί

κι οι μανάδες δίναν την ευχή τους με δάκρυα στα μάτια…

 

Κύπρος μου … Μοναδική αγάπη!

 

Ένα ταξίδι του νου σαν αστραπή

νοσταλγικό

σ’ έφερε πάλι κοντά μου,

να σ’ έχω συντροφιά!

Θέλω μαζί σου ξανά,

Κύπρος μου,

ν΄ αγναντέψω την Ανατολή σου και την Δύση σου…

Αχ, πόσο θέλω να τρέξουμε μαζί

χέρι – χέρι,

στους λουλουδιασμένους από ανεμώνες κάμπους σου!

Να κρυφτούμε πίσω από τις καλαμιές σου

  • όπως όταν ήμασταν παιδιά –

κι όταν αποκάμει το κορμί από το παιχνίδι,

να ξαπλώσουμε στην άμμο τη χρυσή σου!

Να γείρω στην αγκαλιά σου και

κοιτάζοντας τ’ αστέρια του ουρανού σου,

να σου ψιθυρίζω ακόμα μια φορά

πόσο πολύ σ’ αγαπώ και πόσο θέλω

να μείνεις κοντά μου …

Για πάντα!

 

Η φιλία στην ζωή μας!

 

Αγαπημένη μου φίλη,

Δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβω την ψυχή σου, την καλοσύνη σου, την ταπεινοφροσύνη σου, τη ζεστή καρδιά σου, την όμορφη ψυχή σου! Είσαι ένα πεφταστέρι που βρέθηκε στην γη, μια όμορφη ψυχή που φωτίζει το μονοπάτι μας σε έναν κόσμο μελαγχολικό που υπάρχει γύρω μας.

Εσύ, χωρίς να λογαριάζεις τον εαυτό σου, ακόμα κι αν πονάς, είσαι πάντα με μια αγάπη αλτρουιστική δίπλα σε όποιον σε χρειάζεται. Μια όμορφη και χαρισματική νεράιδα με λαμπερό χαμόγελο και υπέροχα μακριά λιτά μαλλιά! Είσαι καρδιά μου, δεν μπορεί να είναι αλλιώς!

Πανέμορφη, ρομαντική, γεμάτη ζωντάνια, ξεπηδάνε από τα βάθη της καρδιάς σου η χαρά, η αγάπη, η αισιοδοξία. Κι εγώ είμαι τυχερή που σε γνώρισα και είμαι δίπλα σου σε αυτό το ατέρμονο ταξίδι ευτυχίας. Το ταξίδι μιας αληθινής φιλίας! Την αγάπη μου για σένα Μαρία!

 

Συμβουλευτική και οργάνωση έργου

Σταυρούλα Βενιέρη

Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων

Εκδόσεων « Κούρος » – Συγγραφέας

 

Επιμέλεια και διόρθωση κειμένων

Αθηνά Μαλαπάνη

Φιλόλογος – Συγγραφέας

 

Εικονογράφηση εξωφύλλου

Φανή Μπουλέμη

 

Εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ

Δημήτρης Φύκιρης

 

 

   Peakupnews

  Agathi Revithi

- Advertisment -spot_img

Most Popular